h i r d e t é s

Ezrek életét lehetne megmenteni

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Ezrek életét lehetne megmenteni

2016. november 17. - 10:02
0 komment

 

Halaszthatatlan az országos vastagbélszűrés elindítása - mondta az InfoRádiónak a Magyar Klinikai és Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke - írja az InfoRádió.

Vastagbélszűrés - Forrás: gyve.hu

Bodoky György szerint ha a veszélyeztetettek körében megtörténne a vizsgálat, több ezer embert lehetne megmenteni.

Az onkológia húsz éve várja, hogy országosan elérhető és központilag szervezett legyen a veszélyeztetett korcsoport, az 50-70 év közöttiek vastagbélszűrése. Bár a minisztérium szerint csak a jövő év közepétől valósulna meg a program, Bodoky György, az Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke úgy véli: a bevezetés mihamarabb célszerű lenne.

„Bízunk abban, hogy belátható időn beindul a teljes lakosságra kiterjedő szűrés. Ez óriási előrelépés lenne. Ezt követően az egészségtudatosságot kell fokozni, hogy a lakosság igénybe is vegye a lehetőséget”

- fejtette ki.

A 50-70 év közötti lakosság vastagbélszűrése 2,6 millió főt érint: az ÁNTSZ 40-50 százalék körüli részvételi aránnyal, és csaknem 7 százaléknyi pozitív mintával számolt korábban.

Bodoky György professzor elmondta: évente ötezren halnak meg vastagbélrák miatt, az országos szűréssel négyezer embert lehetne megmenteni.

inforadio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s