h i r d e t é s

Ezek az üdítők valódi cukortornyok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ezek az üdítők valódi cukortornyok

2020. december 01. - 06:51

Sokkoló látni, hogy mennyi cukrot tartalmaznak kedvenc üdítőitalaink.

Fotó: Metropol

A gyártók nem tudják eltitkolni az igazságot a szigorú szabályok miatt: kénytelenek feketén-fehéren feltüntetni az üveg hátulján, mennyi cukor van az innivalókban - mi pedig most megmutatjuk! Jó, ha tudja: járvány idején fokozottan fontos az egészséges táplálkozás: veszélyes, ha most mérgezi magát a túl sok cukorral!

Mi, magyarok szerencsés helyzetben vagyunk, mert itthon kiváló minőségű a csapvíz, mivel ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Mi bárhol ihatunk a csapból

Ez a járvány idején sincs másképp, ugyanis a vírus vízzel nem terjed, vagyis az ivóvíz biztonságos, nyugodtan fogyasztható most is. Hatalmas kincs, hogy sok más országgal ellentétben itthon bárhol, bármikor bátran ihatunk a csapból. Ezzel ráadásul rengeteg pénzt is spórolhatunk, éves szinten akár 100 ezer forint is maradhat a pénztárcánkban, ha bolti palackozott helyett csapvizet iszunk. De gondoljunk a környezetünkre is, amit a több száz megvásárolt PET-palack extrém módon megterhel és beszennyez!

Káros az egészségre

A cukros löttyök nemcsak nem oltják a szomjat, de az egészségünkre is károsak. – A nagymértékű üdítőfogyasztás növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Súlyos esetben termékenységi problémákhoz is vezethet, a legfrissebb kutatások alapján pedig már egy kis mennyiség is növeli a szívinfarktus kialakulásának az esélyét – mondta el a Metropolnak Kovács Judit dietetikus. –Hiába tüntetik fel a gyártók az adatokat az ital hátulján, a számok sokaknak nem mondanak semmit. A dohánytermékeken alkalmaznak elrettentő képeket és sokan felvetik a kérdést, hogy itt mért nem próbálják ki ugyanezt a módszert – tette hozzá a szakértő, aki szerint az üdítőket jó minőségű teákkal, házilag facsart citromos, narancsos vízzel helyettesíthetjük.

Tudta?

  • Az emberi testnek átlagosan 70%-a víz.
  • A nap folyamán elvesztett vízmennyiség folyamatos pótlása feltétele a tüdőnk, szívünk, agyunk és egyéb szerveink megfelelő működésének, és hozzájárul a fizikai teljesítőképesség szinten tartásához, sőt a testsúly megőrzéséhez is.
  • Az egészségünk érdekében fogyasszunk el naponta legalább 3 liter vizet.

Nem vicc, hogy sok benne a cukor!

A Metropol kockacukrokkal szemlélteti, hogy körülbelül mennyi cukrot tartalmaznak népszerű frissítőink.

1. Jana: Becsapós az ízesített víz, hisz ahhoz képest, hogy „víz”, elég sok cukrot tartalmaz.
1,5 L- 45 g =13 db kockacukor

2.Nestea: A klasszikus üdítők közül ez a legkevésbé cukros, de a látvány így sem szép.
0,5 l – 22,5 g = 7 db kockacukor

3.Fanta: Egy igazi klasszikus, ami nem véletlenül olyan édes.
0,5 l – 34 g: 10 db kockacukor

4.Hell: Kis híján magasabb a cukorból épített torony, mint maga az energiaital.
2,5 dl-27 g = 8 db kockacukor

5.Pepsi: Ez már tényleg sokkoló!
0,5 L – 55 g = 16 db kockacukor

Forrás: METROPOL


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s