fbpx "Ez már teljesen a sztálini szovjet időket idézi" | CIVILHETES

h i r d e t é s

"Ez már teljesen a sztálini szovjet időket idézi"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Ez már teljesen a sztálini szovjet időket idézi"

2020. június 22. - 07:16

 

Az ország egyes területei, illetve az ország lakosainak egymással való személyes érintkezése tiltható. Interjú. - írja a mandiner.hu.

„Hasonlóan ironikusan látja az egészségügyi válsághelyzet-szabályozás tartalmát is?

Ebben nincs olyan, mint a veszélyhelyzetnél, ahol az Alaptörvény kimondja, hogy az alapvető jogok – kevés kivételtől eltekintve, mint például a kínzás, az embertelen bánásmód  – is korlátozhatók. Ugyanakkor van egy igen kimerítő felsorolás azokról a jogokról, amelyek korlátozhatók vagy megtilthatók. Megjegyzem, csak azokat mondom példaként, amelyek átmenetileg képesek biztosítani a korlátlan hatalomgyakorlást Orbán Viktornak. Az egyik: minden olyan létesítmény, rendezvény és tevékenység, amely elősegítheti a járvány terjedését  megtiltható, illetve korlátozható.

Például a tüntetések, a szervezkedések?

No meg a sub rosa, azaz titkos vagy az annak minősített összejövetelek is. De folytatom a felsorolást. Lezárhatók az ország egyes területei, valamint a Magyarország és más országok közötti személyforgalom. Ez pedig már teljesen a sztálini szovjet időket idézi: az ország egyes területei, illetve az ország lakosainak egymással való személyes érintkezése tiltható. Mondom is tovább: az egészségügyi készlet állagának megóvására elrendelhető a rendőrség és honvédség közreműködése, előírható a kórházparancsnokok kirendelése. De van közlekedési korlátozás, küldemények kézbesítésére vonatkozó tilalomra, korlátozásra is mód. S hadd említsem meg a felsorolás azon pontját, amelynek olvastán jóleső melegséget érzek, amit kedvesnek, aranyosnak is mondhatnék: a védett vezetők egészségügyi ellátásának koordinálására, az előírások végrehajtására és ellenőrzésére vonatkozó rendelkezések állapíthatók meg. El tudom képzelni, ahogy egy meleg szobában ott ült az a kevéssé képzett pár ember, és beemelte ezt a jogszabályba, kimutatva, hogy nekik is vannak emberi érzéseik.

Hát, én nem feltétlenül gondolom így.

Mondok jobbat: a kivételek között van egy olyan kitétel, amely szerint a közbeszerzések menetében a miniszterelnök egyedi mentesítése alapján, el lehet térni a szabályoktól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Szerző: Bárándy Péter/mandiner.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s