h i r d e t é s

Ez a vonat gyorsabb lehet, mint a repülőgép

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ez a vonat gyorsabb lehet, mint a repülőgép

2023. január 24. - 10:09

Kína sikerrel tesztelte az ultragyors hyperloop-vákuumvonatát. A kulcsszám: 1000 km/h.

A portfolio.hu számolt be arról, hogy a tesztsorozat három próbaútból állt egy szupravezető mágnesvasút-vonalon a Shanxi tartománybeli Datongban. A szerelvényeket mindössze 50 km/h-ra gyorsították fel, de a cél, hogy előbb-utóbb 1000 km/h-val szállítson utasokat és rakományt a vákuumcsőben. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a hyperloop-vonat lesz a leggyorsabb földi közlekedési technológia a világon. A vonatot a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) építi és - az Interesting Enigeering közölése szerint - az első néhány próba során rendben működött.

A kísérletekhez rendelkezésre álló cső hossza egyelőre még csak 2 kilométer, a tervek szerint viszont néhány éven belül 60 kilométeresre bővíthetik. Az első kínai hyperloop-rendszer teljes körű tesztelését tavaly sikerült tető alá hozni, ekkor a mágnesvasút 130 km/h sebességre tudott felgyorsulni.

A vákuumvonat ötletét Elon Musk mutatta be először, 2012-ben a The Boring Company nevű cégén keresztül. Ezt követően pedig Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója indította el saját hyperloop-projektjét. Az indulás óta azonban mindkét vállalkozás pénzügyi és technológiai gondokkal küzd.

Kína már eddig is kitűnt a világ országai közül azzal, hogy a világ legnagyobb sebességű vasúthálózatát működteti: a gyorsvasúthálózat jelenleg 42 000 kilométer hosszú, és kormány ambiciózus tervei szerint a következő két évben a vonatok maximális sebességét 400 km/h-ra növelnék. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!