h i r d e t é s

Ez a bolygó pokol az űrben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ez a bolygó pokol az űrben

2017. szeptember 20. - 08:01

 

A WASP-12b exobolygó éjfekete és tűzforró. Ráadásul egy földi nap alatt eltelik rajta egy év.

Fotó: G. Bacon (STScI) / NASA / ESA

A WASP-12b-t 2008-ban fedezték föl, de csak mostanában ismerték fel a jellegzetességeit. Például azt, hogy a bolygó albedója – a beérkező sugárzás visszaverődési értéke értéke – csupán 0,064. Ez kiugróan alacsonynak számít: a Hold albedója 0,12, a Földé 0,37. Emiatt a WASP-12b felszíne még nappali fényben is sötétebbnek tűnik, mint a legfeketébb aszfalt.

A bolygó nagyjából 1400 fényévnyire található a Földtől. Kétszer akkora mint a Jupiter, és 1,1 földi nap alatt kerüli meg a csillagát. A csillag elképesztő gravitációs ereje és a bolygó csillaghoz közeli keringési pályája miatt a WASP-12b tojás alakúra torzult. A csillagukhoz ennyire közel keringő bolygók általában mindig ugyanazt az arcukat mutatják a csillag felé – akárcsak a Hold a Föld felé.

Taylor Bell, a montreali McGill Egyetem kutatója és munkatársai a NASA Hubble Űrteleszkópjával vizsgálták az égitestet. Mint megállapították, a WASP-12b felszíni hőmérséklete 2600 Celsius-fok lehet. Ilyen magas hőmérsékleten a hidrogénmolekulák is különálló atomokká bomlanak. Noha a bolygó nem veri vissza a fényt, infravörös szűrőn keresztül vizsgálva – a magas felszíni hőmérséklet miatt – a WASP-12b vörösen izzik, mint az olvadó fém.

 

Forrás: index.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s