h i r d e t é s

Esztergomban a fejlődés töretlen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Esztergomban a fejlődés töretlen

2020. november 10. - 18:40

 

A „giga meg a” beruházások mellett a Hernádi Ádám vezette város, időről-időre gondoskodik valami nevetséges „fejlesztésről” is.

Erősen indul a hét a „Dunakanyar főrvárosában”, mert még csak kedd van, de két fejlesztést már be tudunk mutatni a héten.

A Fürdőszálló romját új ponyva takarja


Forrás: Kovács Géza / Facebook

Van Esztergomnak egy FÜRDŐSZÁLLÓJA, ahol maga Kossuth Lajos is megszállt egyszer, 1848. október 18-án, toborzókörútja alkalmával.
Egy kicsit később, 1856. április 22-én itt lépett először színpadra Blaha Lujza. Azután következett a 20.  század, amikor is többször átépítették a műemléket, a színháztermet a hatvanas években bontották le, majd 1964-ben hozzáépítettek egy vasbeton üvegszárnyat, amely egyáltalán nem illeszkedett a klasszicista épülethez.
A Fürdő Szálló sanyarú sorsa 1993-ban kezdődött, amikor a veszteséges működés miatt az akkori üzemeltető, a Kristály Vendéglátó Vállalat a bezárásról döntött. Egészen 2006-ig a az épület tulajdonviszonya rendezetlen volt, így senki nem foglalkozott állagmegóvásával. 2006-ban a város megvette a romos szállodát. Az évek során több terve is született.
A bontás helyén részben hiányzott a fal, amelyet 2010 után, még Tétényi Éva polgármestersége alatt egy Baumit-ponyvával lepleztek el.
A ponyva viszonylag sokáig bírta, hiszen takargatta a romot a következő, 100 százalékos fideszes önkormányzati ciklus alatt is. Hernádi Ádám polgármestersége alatt kezdte magát megadni, a probléma megoldásán csavart egyet az új polgármester és igen kreatív megoldást választott. Na nem megszavaztatta a fideszes többséggel, hogy vakolják fel a romot és színezzék be.
Olyan látványos megoldást választott, ami jól tükrözi a Fidesz Magyarországát. Messziről szép, csak közelről látszik, hogy a velejéig romlott és rohadt az egész. Sajnos ez van Esztergom illusztris épületével, a Fürdőszállóval is.
Legutóbb 2017-ben készült látványtervek szerint a stranddal egybeépített komplexumként újulna meg a patinás épület.
2019-ben a lehetőségekhez képest nagy hírverés és kritikus figyelem mellett lecserélték a romos épület tetőszerkezetét.

Bónusz fejlesztés

Esztergomban a Csenkei hidat is fejlesztették az elmúlt időszakban a kerékpárúton. Ha már a kísérleti-jellegű világító burkolat csúfos bukta lett, valakik a félresikerült projekt maradék fehér festékével itt-ott felfestettek valamiket.
A legszebb példa erre a fejlesztésre a Csenkei híd fehér színnel való turbósítása. Ha olyan hülye az ember, hogy csak úgy megy a biciklis úton, segít neki a fehér festés, hogy merre van az út széle.
A gyalogos híd is fejlesztődik ám!
Még 2010-ben egészen biztosan volt a korlátjain virágtartó, amelyekben szép piros muskátlik virítottak.
Azután meg nem.
Később a korlátokra boldog boldogtalan tegelt valami fontosat, például, „Itt járt Joci 2014.05.07.”.
Azután a szakemberek megérkeztek a világ legótvarabb barnájával és néhány napig „frissen mázolva” volt a műtárgy. Persze nem csiszolták le a fát, csak megkenték jó vastagon azzal a szarszínű festékkel.
Azután a kb. 4 méteres híd végein kettő darab ívvasat vertek bele az aszfaltba, hogy világos legyen, ez gyalogos híd!
Azután ezek a vasak kaptak szép piros-fehér matricát, hogy az arra közlekedők észre vegyék őket.
Azután megérkeztek a festők és ezt a gyönyörűséget okozták:


Forrás: Harvay Péter / Facebook

 

Kommentek

h i r d e t é s