h i r d e t é s

Észak-Korea arra hívta fel Kínát, hogy "szövetkezzenek az ellenséges erőkkel szemben"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Észak-Korea arra hívta fel Kínát, hogy "szövetkezzenek az ellenséges erőkkel szemben"

2021. március 31. - 07:19

 

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője nagy örömét fejezte ki, hogy országa közeli kapcsolatot ápol Kínával, amelyet szerinte meg kell erősíteni, mert „közös ellenséggel” néznek szembe Joe Biden személyében.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség felvétele Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (k, balra) és felesége, Ri Szol Dzsu (b), valamint Hszi Csin-ping kínai elnök (k, jobbra) és felesége, Peng Li-jüan találkozójáról a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. január 10-én. Kim és felesége háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kínában Hszi Csin-ping elnök meghívására. A kínai államfő kijelentette, hogy Kína kész tevékenyen közreműködni a Koreai-félsziget atommentesítésében. - Forrás: MTI/EPA/KCNA

Ismét találkozott egymással Hszi Csin-Ping és Kim Dzsongun, ahol több témát is megvitattak, Kim többek között értesítette a kínai elnököt a Koreai Munkáspárt januári kongresszusának eredményeiről. A kongresszuson megegyeztek abban, hogy hatékonyabbá kell tenni a pártvezetést, amellyel a gazdaságot és a társadalmat is magasabb szintre emelhetik.

Kim arra is kitért, hogyan van átalakulóban Phenjan kapcsolata Washingtonnal és Szöullal, elmondása szerint mély elemzéseket készítettek a külpolitikájukra vonatkozóan – idézte a Hszinhua hírügynökség tudósítását a NewsweekEnnek keretében Kimnek egyértelmű az üzenete Kínának: "Meg kell erősíteni a két ország egységét és együttműködését, hogy hatékonyan tudjanak elbánni az ellenséges erők által gördített akadályokkal és különböző lépésekkel".

Az észak-koreai diktátor hisz abban, hogy a szocializmus közös ügye, a barátság és az egység elvei tovább fogják erősíteni a két ország közötti kapcsolatot, a két állampárt pedig folytatni fogja az együttműködését a különböző ügyek mentén.

A KCNA hírügynökség szerint Kim végül jó egészségét kívánt Hszi Csin-Pingnek és sok sikert ahhoz, hogy teljesíteni tudja a kínai nép akaratát. Kim ezen felül éltette a kínai járványkezelést is, szerinte megmutatták, hogyan kell egy ilyen egészségügyi válságot kezelni úgy, hogy közben folytatják a szegénység felszámolását.

Szong Tao, a Kínai Kommunista Párt Nemzetközi Hivatalának minisztere gratulált Kim Dzsongunnak a kongresszushoz, és ő is hangsúlyozta a két ország hagyományos jó kapcsolatát. Mint mondta, Kína elkötelezett észak-koreai „elvtársai” mellett, és ők is küzdeni fognak a szocializmus ügyéért, amely mindkét ország népének hasznos. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s