h i r d e t é s

Este 11-ig nem lesznek eredmények

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Este 11-ig nem lesznek eredmények

2019. május 26. - 20:11

Pálffy Ilona, az NVI elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján "örömtelien" jelentette be, hogy 19.20 körül mindegyik szavazókör bezárt, és 100 százalékosan zártak a külképviseletek is.

Budapest, 2019. május 26. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (NVI) (b) Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke (k) és Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese (j), a testület EP- választásnapi ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 26-án. Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. - Fotó: MTI/Soós Lajos

Elmondása szerint sehol nem zavarta meg sorban állás vagy más, hogy időben zárjanak a szavazókörök.

Pálffy mindenkinek megköszönte, hogy olyan jól szervezték meg a szavazást, hogy az átjelentkezések miatt sem volt csúszás. Szerinte bevált a jogszabálymódosítás, mert így meg tudták oldani a korábbi problémát.

Azt mondta, az utolsó gép, ami a külképviseleti szavazatokat hozza, kedd éjjel fog megérkezni, addig folyamatosan érkeznek a szavazatok a külföldi helyszínekről.

Így összesen még 10-20 ezer szavazatra számítanak, és csak szerdán vagy csütörtökön lehet végleges eredmény.

Elmondta azt is, 23 óráig moratórium lesz, addig viszont mehetnek az exit poll előrejelzések, ezekre most már nem vonatkozik a tiltás. A pártok saját összesítéseik alapján viszont már adhatnak ki adatot. (hvg.hu)

A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok (szszb) elkezdték összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok "bevárása" miatt az európai parlamenti (EP-) választás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni.

A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10 277 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség.

A 132 külképviseleten leadott voksokat nem számlálják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a voksokat tartalmazó urnákat és a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg ezeket a szavazatokat.

Ugyancsak az NVI számlálja meg a sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben leadott szavazatait, a postán visszaérkezett szavazatok azonosító nyilatkozatait az NVI keddtől ellenőrizte, a szavazatok számlálását pedig csak a szavazókörök bezárását követően kezdhette meg.

Az NVI-be ugyancsak csütörtökig kell megérkezniük a külképviseleteken leadott levélszavazatoknak, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyeken leadott levélszavazatoknak. Az NVI ezek azonosító nyilatkozatait is ellenőrzi, és az érvényes szavazási iratot visszaküldők voksait ugyancsak összeszámlálja.

Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás eredményét, valamint a levélszavazás eredményét, amelyek ellen jogorvoslattal lehet élni.

A jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján az EP-választás eredményét. (MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!