h i r d e t é s

Esélyünk sincs, hogy elkerüljük az apokalipszist

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Esélyünk sincs, hogy elkerüljük az apokalipszist

2018. október 21. - 06:30

 

Aggódnak amiatt, hogy a klímaváltozás hurrikánokat, áradásokat, szárazságot és extrém hőmérsékletet okozhat. 

Bill Gates drámai blogposztjában arról ír, hogy szerinte túl kevés az, amit most próbálunk és egyik megoldás sem fog működni. 

Rémisztő prognózist tettek közzé nemrég az ENSZ tudósai. A leggyorsabb klímaváltozás zajlik most a jégkorszak óta és ahhoz, hogy ezt megfékezzük, 2050-ig teljesen le kellene állítani a szénerőműveket és a többszörösére kellene emelni a megújuló energia beruházásokat.

Bill Gates blogposztjában reagált a felvetésekre. Szerinte amikor a klímaváltozás megfékezéséről van szó, akkor mindenki arra gondol, hogy napelemeket és szélturbinákat kell telepíteni és ezzel máris megakadályozzuk az üvegházhatású gázok özönlését. De tévednek.

A megújuló energia egyre olcsóbb és sok ország elkötelezett amellett, hogy csökkentse függőségét a fosszilis üzemanyagtól az energiatermelésben. Ez jól működik, főleg olyan területeken, ahol magas a napsütéses órák száma vagy gyakran fúj a szél. 

Mindenki, aki a klímaváltozás ellen harcol, abban bízik, hogy az energiatermelés szén-dioxidmentesítése elegendő lesz a klímaváltozás megfékezésére. Bárcsak így lenne, de sajnos nincs

- írja Bill Gates a blogposztjában.

Nem csak az káros, hogy az autónkat használjuk vagy a házunkat, hanem csaknem az életünk minden területén jelentkeznek a hatások, azzal, amit eszünk, a ruhák, amiket hordunk, a termékek, amiket használunk. Ha meg akarjuk akadályozni a globális felmelegedést, akkor áttöréseket kell elérnünk az élelmiszertermelésben, a közlekedésben, az állattartásban is.

Ezek a lépések egyre sürgetőbbek. A középosztály soha nem látott mértékben bővül, és ahogy felfelé halad valaki a társadalmi ranglétrán, úgy nő az ökológiai lábnyoma is. Mert gyaloglás helyett motorral vagy autóval jár, a család pedig tojást, húst, tejterméket eszik. Vesz hűtőt, légkondit, lámpákat, hogy éjjel is tanulni tudjanak a gyerekeik. A fogyasztás jobb életminőséget eredményez, ami végső soron jó az egész világnak, viszont nem jó a klímának, különösen abban az esetben, ha nem sikerül új, emissziómentes megoldásokat találni. Ezért is fontos, hogy nagy összegeket szánjunk a kutatás-fejlesztésre mind az öt területen, már most. (portfolio.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s