h i r d e t é s

Esély helyett újabb pofon az M9-es autópálya a leszakadt településeknek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Esély helyett újabb pofon az M9-es autópálya a leszakadt településeknek

2021. január 25. - 08:33

 

Azzal, hogy a kormány áttervezte az keleti és nyugati régiót összekapcsoló M9-es sztrádát, elsorvaszthat két, már most leszakadóban lévő térséget.

– Ezzel eltemetnek bennünket, Dél-Somogyról végleg lemond a kormány – jegyezte meg indulatosan az egyik térségbeli település polgármestere, miután meghallotta, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az M9-es autópálya Zalaegerszegről nem Nagykanizsán, hanem az M76-os nyomvonalán, Holládon át folytatódik Kaposvár felé. De a nyomvonallal nemcsak az a gond, hogy a legfrissebb bejelentés szerint a pálya elkerüli majd a gazdaságilag elmaradott dél-somogyi térséget, hanem az is, hogy a kormány már jó ideje egy olyan megoldásban gondolkodik, amely Tolnát sem érintené kihagyva Szekszárdot, Bonyhádot és Dombóvárt.

Ráadásul az áttervezés suba alatt történt. A több évtizede ígért, Nyugat-Magyarországot a Dél-Dunántúlon keresztül az Alfölddel összekötő gyorsforgalmi út vonalának újabb módosítását hivatalosan nem jelentette be sem a kormány, sem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., ám a Zalaegerszeget az M7-es sztrádával összekötő M76-os első, Balatonszentgyörgyig vezető szakaszának őszi átadóján Ágostházy Szabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a leendő M9-es egyik részeként emlegette először az új utat.

– A Pécs és Mohács felé kerülő nyomvonal a szekszárdi Szent László híd kukába dobását jelentené – állította lapunknak Bomba Gábor, a tolnai megyeszékhely gazdasági és városfejlesztési bizottságának ellenzéki elnöke. – Tudtommal az új nyomvonalat még az előző, kormánypárti pécsi polgármester javasolta, s azon az egyeztetésen Szekszárd akkori Fidesz-KDNP-s vezetése nem vett részt. Amióta a közgyűlésünkben többségbe került az ellenzék, többször is jeleztük, a régi nyomvonalat akarjuk, ám nem kapunk meghívást a kormányzati vagy térségi egyeztetésekre. Az ellenzéki politikus szerint nemcsak Szekszárdnak, de a térségnek is komoly hátrányt jelenten, ha nem érintené az M9-es, amely nemcsak munkahelyeket jelentő beruházásokat hozhatna, de veszélybe kerülne a kapcsolódó áruforgalomra alkalmas kikötő megépítése is.

– Ha a Duna és Hollád között ennyire délre vinnék a nyomvonalat, egyoldalassá válna az új sztráda, hiszen az országhatár felöli oldalán nem lenne valódi vonzáskörzete – tette hozzá Bomba Gábor. – Ráadásul nemcsak Tolna megye járna rosszul, de Bács-Kiskun is, hiszen ott is egy hatalmas terület maradna le az M9-es előnyeiről.

Hasonló megdöbbenést és felháborodást okozott Nagykanizsán is a megváltozott nyomvonal. Ugyanakkor lapunknak Balogh László fideszes polgármester azt mondta, komoly lobbitevékenységet folytattak és szerinte vannak kedvező fejlemények: „Hollád irányába ugyanúgy elérhető lesz majd gyorsforgalmin Kaposvár az M7-es autópályán keresztül”. Továbbá nem felejtette el megemlíteni, hogy a Gyurcsány-kormány azt ígérte, még 2007-ben megkezdődik az M9-es Kaposvár-Nagykanizsa szakaszának megépítése, mégsem lett belőle semmi. Arra a kérdésünkre nem felelt, hogy vannak-e becsléseik, milyen lehetőségektől esik el Nagykanizsa azáltal, hogy egy 40 kilométeres leágazáson keresztül érnék el az M9 használói a várost.

A zalai város közgyűlésében többséggel rendelkező, ellenzéki Éljen VárosuNk! Egyesület szerint viszont felháborító, ahogyan a kormány elbánt a településükkel. „Nagykanizsa igazi csomóponttá válhatott volna a Dunántúlon, annak minden előnyével, hiszen két autópálya találkozott volna a városnál – mondta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. – Ezzel szemben most a térség kormánypárti képviselője, Cseresnyés Péter vezette lobbi azt próbálja lenyomni a torkunkon, hogy örüljünk egy, a korábban ígértnél alacsonyabb szintű útnak, pedig valójában annyi történik, hogy kikerülünk az észak-déli forgalomból. (nepszava.hu)

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s