h i r d e t é s

Értelmetlen kutatási adatokért is fizetett a Századvégnek a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Értelmetlen kutatási adatokért is fizetett a Századvégnek a kormány

2016. április 11. - 16:10
0 komment

A kétszobás lakásban élők hallottak a Magyary-tervről? – ehhez hasonló kérdésekre adott választ a Századvég - írja a HVG.hu.

Forrás: nepszava.hu

A Vs.hu ma elkezdte publikálni annak a 78 ezer oldalas dokumentumhalmaznak a rendezett eredményeit, amelyet a Miniszterelnökségtől három év alatt sikerült kiperelni.

Az iratok azt mutatják, hogy a kormány összesen 4,1 milliárd forintért milyen tanulmányokat rendelt a Századvégtől, 2012-2014 között.

A Vs.hu cikkéből kiderül, hogy a közvélemény kutatási tanulmányokat egy egyszerű trükkel turbózták fel: a felvett minta minden eredményét minden másik eredménnyel is összevetették, tehát teljesen irreleváns összehasonlításokat is tettek.

Így derült ki például, hogy az emberek közül ki ismeri jobban a Magyary Zoltán tervet, a kétszobás vagy a háromszobás lakásban lakók. Vagy például arra is fényt derített a Századvég, hogy a termelői piacok hangulatával elégedett vásárlók inkább az MSZP szavazói, az elégedetlenebbek pedig az LMP-t favorizálják.

A lap által megkérdezett szakértők szerint az anyag méretének (és az érte kérhető díjnak) ilyetén felturbózása már csak azért is egyszerű, mert a statisztikai értékelőprogramok egy gombnyomásra elvégzik az ilyen feladatokat.

 

hvg.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s