h i r d e t é s

Erdő Zoltán fontosnak tartja az idén 125 éves tárogató népszerűsítését

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Erdő Zoltán fontosnak tartja az idén 125 éves tárogató népszerűsítését

2022. január 30. - 11:18

 A tárogató idén 125 éves, az évforduló miatt szeretné ezt a hungarikumnak tekintett hangszert koncertekkel, illetve iskolai előadásokkal népszerűsíteni Erdő Zoltán tárogató művész.

Forrás: Hungarikum

Erdő Zoltán vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta: oktatási programtervezetet is kidolgozott, amelynek célja, hogy minél több iskolában tudja bemutatni a tárogatót, amelyet - bár világszerte ismert -, az általános iskolai énekkönyvek csak pár sorban említenek.

A művész Nemzeti Tárogató Intézet létrehozását is kezdeményezte, amely elsősorban a hangszer népszerűsítésével, illetve oktatásával foglalkozna. Úgy fogalmazott: "most olyan időket élünk, ahol büszkének kellene rá lenni, hogy van egy nemzeti hangszerünk, amelyet az egész világon magyar hangszerként ismernek".

Beszélt arról is, hogy az oroszoknak a balalajka, az örményeknek pedig a duduk a nemzeti hangszerük, és ha az emberek meglátnak egy skót szoknyában játszó dudást, szintén el tudják helyezni egy képzeletbeli térképen. A műsorban elhangzott, hogy Erdő Zoltánt Erdélyi Magyar Örökség-díjjal tüntették ki. A művész azt mondta, nagyon örült a díjnak, amelyet bátorításnak érez további munkájához. (MTI)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky