h i r d e t é s

Emberi csontokból épült falakra bukkantak egy belga székesegyház alatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Emberi csontokból épült falakra bukkantak egy belga székesegyház alatt

2020. február 24. - 08:36

 

Emberi csontokból épült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó-székesegyház alatt.

A genti katedrális - Forrás: wikipedia / Demeester

A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakat találtak a régészek.


Forrás: wikipedia / PMRMaeyaert

Ez azt jelenti, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták – mondta Janiek De Gryse, a régészcsoport szóvivője. A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre. A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták.


Forrás: wikipedia / simonly

“Ilyen jelenséggel nálunk még nem találkoztunk” – hangoztatta Janiek De Gryse. Máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat. Úgy véljük, hogy a falakat a 17. és a 18. században építették, de még kiterjedt kutatást kell végeznünk – mondta.

A régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.


Forrás: wikipedia / simonly

“Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Feltételezve, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál” – mondta de Gryse. (erdekesvilag.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s