h i r d e t é s

Elszámította a MÁV az energiaválságot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elszámította a MÁV az energiaválságot

2022. június 24. - 07:34

Annyira drága lett a vasúti teherszállítás Magyarországon, hogy egy Szerbiából Szlovákiába menő szállítmányt például olcsóbb Magyarországot kikerülve körbevinni Horvátország felé – írja a 444.hu.

A kép illusztráció! - Forrás: wikipedia/DTVB480

  • Magyarországon az elmúlt hónapokban csökkent a vasúton szállított áru aránya, miközben a közúti nőtt.
  • Ennek az az oka, hogy a MÁV jóval magasabb pályahasználati díjat kér el a Magyarországon keresztül fuvarozó vasúti szállító cégektől.
  • A pályahasználati díjat a vasúti áram áremelkedése hajtotta fel. A MÁV vonalain 1 kWh áram tavaly 33-34 forint volt. Idén viszont volt olyan hónap, amikor ugyanennyi áram 170 forintba került.
  • Ehhez képest az ország északnyugati részén működő GYSEV jóval olcsóbban, 42,7 forintért adja az áramot, ahogy a környező országokban is hasonlóak az árak.

A GYSEV jobban taktikázott

Az energiaárak már tavaly emelkedésnek indultak. A GYSEV még 2021-ben leszerződött az idei villamosenergia-mennyiségekre, magasabb áron, a MÁV ugyanakkor kivárt, bízva az energiaárak csökkenésében, derül ki a 444.hu cikkéből.

Az árak azonban csak nem akartak korrigálni, illetve az orosz-ukrán háború csak további emelkedést eredményezett.

A MÁV végül rendkívül későn, tavaly decemberben és idén márciusban kötött rövid távú szerződéseket az áramvételre, a tavalyiaknál is magasabb árakon.

Júniusban távozott Homolya Róbert MÁV-vezérigazgató. A lemondás okát hivatalosan nem közölték, de a 444 forrásai szerint éppen az áramvásárlási fiaskó miatt nem tartott igényt a munkájára Vitézy Dávid, az új kormány államtitkára. (Forbes)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s