fbpx Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben

2021. november 10. - 13:36

 

Elkezdődött a tizedik, jubileumi Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szerdán Budapesten. Az idén rendhagyó módon április helyett novemberben megrendezett eseményen 52 kortárs költő 12 órán át olvassa fel műveit Az év versei 2021 antológiából. 

Forrás: We Love Budapest

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az idén tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont. A járványhelyzet miatt áprilisban elmaradt program most valósulhat meg - hangzott el az Versmaraton szerdai megnyitóján.

    Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte: céljuk, hogy minél több vers hangozzék el, minél több költő hangján a 10 órától 22 óráig tartó műsorban.

    Felidézte: az idén is megtartották a Költők futása elnevezésű programot. Október 16-án 30-40 költő, író futotta le a maratoni távot, mintegy 42 kilométert a Költő utcánál.

    Elmondta: a Versmaraton keretében meghirdetett Szaval a suli elnevezésű pályázatot az idén a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium diákjai nyerték meg Kürti László Panoráma című versével.

    Tájékoztatása szerint a megzenésített versek előadói számára meghirdetett HangHordozók - Énekmondók verseny beadási határideje november 21., eredményhirdetése 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján lesz.

    Ismertette, hogy a sóstói Fametsző Művésztelep 25 művet választott ki Az év versei 2021 antológiából, amelyhez grafikákat alkotnak.

    Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió program-főtanácsadója elmondta: az idén a csatorna Facebook-oldalán streamelve folyamatosan követhető az esemény, emellett délelőtt és délután is bejelentkeznek élőben, továbbá a verseket felveszik és a rádió versműsorában is hallhatók lesznek. A közmédia kulturális csatornája, az M5 is többször tudósít a helyszínről.

    Zsille Gábor, az antológia szerkesztője kiemelte: a 2001 óta létező antológiasorozat legújabb kötete Az év versei 2021, amelyet a Magyar Napló Kiadó jelentetett meg. A kötetben 95 költő szerepel, közülük 52-en vállalták, hogy felolvassák verseiket és a színpadi beszélgetéseken részt vesznek.

    Aki ezt a 12 órát végigköveti, gazdag keresztmetszetet kaphat a kortárs magyar líráról - mondta Zsille Gábor, hozzátéve: példátlanul széles lesz a spektrum: a 90 éves Czigány György és a 21 éves Nagy Lea is színpadra lép. Mint mondta, minden órában 3-5 költővel találkozhat a közönség.

    A Szaval a suli-pályázat nyertesei, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium 9/B és 9/D osztályos tanulói a megnyitón előadták Kürti László Panoráma című versét. A Versmaraton első beszélgetésének résztvevője Vörös István, Kürti László, Turczi István és Szabó Palócz Attila volt. (MTI) 


 

h i r d e t é s