h i r d e t é s

Elkészült a NASA szuperrakétája, amivel embereket küldhetnek a Holdra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkészült a NASA szuperrakétája, amivel embereket küldhetnek a Holdra

2021. június 16. - 11:04

Több hónapos késéssel ugyan, de végül sikeresen elkészült a Space Launch System (SLS) űrhajó, amivel hosszú kihagyás után ismét ember léphet Földünk hűséges követőjének felszínére.

Forrás: NASA

A közel 65 méter magas monstrum dupla rakétaboostereit először pénteken helyezték fel a Floridában található Kennedy Space Center állványára, ahonnan minden bizonnyal két év múlva felszállhat, és megkezdheti útját a Hold felé – írta a BBC hírportál.

Ez a rakéta lesz a NASA Artemis–1 missziójának alapköve, amivel minden bizonnyal újfent ember léphet a Hold talajára. Az SLS űrhajóra került fel az Orion modul, amelyben az űrhajósok foglalhatnak majd helyet, akik végül a szürke égitestet hódíthatják meg, ám előtte még rengeteg teszten kell részt venniük.


Forrás: NASA

Az amerikai űrhivatal annak érdekében, hogy megvizsgálja, minden a lehető legnagyobb biztonságban működik-e, tesztrepüléseket és különféle műszaki ellenőrzéseket fog végrehajtani az egységgel, ezáltal időben fény derülhet a lehetséges problémákra, amiket orvosolhatnak a mérnökök.

Az SLS teljes pompájában magasabb, mint a New Yorkban található Szabadság-szobor, tömegét pedig 2,6 millió kilogrammban állapították meg, ami nem meglepő egy ekkora rakéta esetében, hiszen közel 4,4 millió kilogrammal egyenértékű tolóerőt generálhat, miután elhagyja a Föld pályáját.


Forrás: NASA

A két booster a rakétát maximális energiával láthatja el, a masszív központi egységbe elhelyezett meghajtótartályok mellé négy óriási erőforrást helyeztek, melyekkel egyaránt biztosítható a gyors utazás a Hold felé.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor 2023-ban ismét ember léphet a Holdra, ami viszont még ennél is fontosabb, hogy az ezt követő időszakban lépésenként felépülhet az első bázis az égitest felszínén, ahová a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan akár havi rendszerességgel juttathatnak el kutatókat és asztronautákat. (liner.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s