h i r d e t é s

Életre utaló nyomokat talált a Marson a Curiosity

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Életre utaló nyomokat talált a Marson a Curiosity

2021. május 27. - 08:08

A NASA kutatói is ledöbbentek, amikor potenciálisan szerves eredetű só maradványait találták meg a vörös bolygó felszínén, ami arra utalhat, hogy valaha élet lehetett a kietlen Marson.

Forrás: NASA

Kutatók organikus sókra utaló kémiai anyagokat fedeztek fel a Curiosity által begyűjtött adatokból, és ha igaznak bizonyulnak feltételezéseik, melyek szerint ezek a vegyületek valóban szerves eredetűek, azzal történelmet írhatnának.

Journal of Geophysical Research: Planets tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint olyan anyagokra bukkantak, amelyek egykoron mikroorganizmusok melléktermékeként jöhettek létre, ezért nem kizárható az sem, hogy a Marson korábban baktériumokhoz hasonló élőlények nyüzsögtek.

Nincs egyszerű dolguk a tudósoknak elméletük alátámasztásához, hiszen csupán korlátozott eszköz és módszer áll a rendelkezésükre, ezért nem biztos, hogy sikerül bebizonyítaniuk a különleges sók szerves eredetét.

A felfedezés során két szerkezetet vettek igénybe, melyeket a NASA Curiosity roverén helyeztek el. Az egyik ilyen eszköz a Sample Analysis at Mars (SAM) volt, amely gázok analízisével képes megfejteni a begyűjtött kőzetminták összetételét, jelen esetben azonban még nem tudták egyértelműen kimutatni a sókról, hogy valóban élő szervezetekhez kötődtek.

James Lewis, a NASA geokémikus professzora, egyben a tanulmány főszerzője elmondta, jelenleg az egyik legfontosabb elemzés zajlik, amit a kémia tudományágának több milliárd éves alaptörvényeire alapoznak.

Sajnos az amerikai űrügynökség Perseverance roverén nincsenek olyan gépek és szenzorok, amelyekkel segíteni lehetne a folyamatokon, és még jó pár évet várni kell arra, hogy az ESA ExoMars rovere is landoljon az égitesten, ezért a NASA kutatóinak kizárólag a Curiosity csekély adataira kell hagyatkozniuk. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s