h i r d e t é s

Életét vesztette a METE Broad Peak Téli Expedíció orosz-amerikai hegymászója

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Életét vesztette a METE Broad Peak Téli Expedíció orosz-amerikai hegymászója

2021. január 19. - 15:49

 

A magyar szervezésű nyolcezres expedíció egyik tagja, Alex Goldfarb akklimatizációs mászás közben zuhant le a 6209 m magas Pastore Peaken

Alex Goldfarb - Forrás: Magyar Expediciós Társaság

December végén Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa, Alex Goldfarb a 8051 m magas Broad Peak téli megmászására indult Pakisztánba. Kétfős, szponzori háttér nélküli, minimalista expedíciójuk nem használt magashegyi teherhordókat, és a hegyen nem szándékoztak pótlólagos oxigént sem használni. Goldfarb orvosi munkája miatt csak rövid idő állt rendelkezésükre, február elejéig terveztek maradni.


Alex Goldfarb és Szlankó Zoltán a Lobuche East csúcsán - Forrás: Magyar Expediciós Társaság

A páros január 8-án rendben megérkezett a Broad Peak alaptáborába. Mielőtt fő céljuknak nekifutottak volna, a szomszédos Pastore Peaket szemelték ki akklimatizációs csúcsnak, hogy a szervezetük alkalmazkodjon az oxigénszegény magaslati levegőhöz. A 6209 méter magas csúcs, bár hegymászótechnikailag nem nehéz, elég sok objektív veszélyt rejt. Télen még senki sem mászta meg.
Szlankó és Goldfarb a kedvező időjárást kihasználva indult a hegy megmászására. Már a Pastore Peak alaptáborának megközelítése sem volt egyszerű, rengeteg volt a gleccserhasadék. A hegyet közelebbről szemügyre véve Szlankó úgy ítélte, hogy túlságosan magas kockázattal járna feljebb mászniuk, mivel a tervezett mászóútjukon is rengeteg hasadék volt látható. Hegymászó oktatóként, korábbi magashegyi mentések résztvevőjeként Szlankó volt a tapasztaltabb kettejük közül, jellemzően ő hozta meg a döntéseket a hegyen. A visszafordulás mellett döntött, Goldfarb azonban ennek ellenére egyedül folytatta a mászását.
Miután Szlankó visszatért a Broad Peak alaptáborába, rádión tartották a kapcsolatot. Goldfarb utoljára a Pastore Peak magas táborából, kb. 5900 méterről jelentkezett be azzal, hogy a csúcsra indul, és szombat estig (január 18.) visszatér a Broad Peak alaptáborába. Mivel nem tért vissza a megbeszélt időben, és semmilyen módon nem tudtak vele kapcsolatba lépni, a helyi hatóságok elrendelték a keresést.
Vasárnap felszíni keresőcsapat indult a Pastore Peakhez, amelynek Szlankó Zoltán is tagja volt. A keresés eredménytelenül zárult, csakúgy, mint egy drónos felderítés.

Goldfarb családja heliopteres keresést szervezett, amely január 19-én hétfőn zajlott. A helikopterek három repülést hajtottak végre a Pastore Peak körül. A második repülés során látták egy sátor nyomait a magaslati tábornál. A harmadik repülés alkalmával mintegy 5800 méteres magasságban  láttak egy lezuhant holttestet, aki a ruházata színéből és felszereléséből ítélve, továbbá, hogy rajta kívül senki nem volt a hegyen, csak Goldfarb lehetett. A baleset körülményeiről jelenleg nem áll több információ rendelkezésünkre.

A holttest esetleges lehozataláról az elhunyt családja intézkedik, rájuk való tekintettel ezzel kapcsolatban több részletet nem kívánunk közölni. Szlankó Zoltán a szükséges ügyintézést követően hazautazik.

Alex Goldfarb - Forrás: Magyar Expediciós Társaság

Alex Goldfarb 57 éves volt, két doktori címet szerzett. Tanított a világhírű Harvard Egyetemen, számos orvosi témájú könyvet publikált. A COVID-19 világjárvány kitörése után New Yorkban a frontvonalban segített a betegek gyógyításában. A hegymászás volt az egyik szerelme, járt a 7134 m magas Ibn-Szína csúcson (korábban Lenin-csúcs), az Aconcaguán, és tavaly télen Szlankó Zoltánnal közös nepáli expedíciójuk során megmászta a 6812 m magas Ama Dablamot.

Halála mindannyiunkat megrázott, ezúton is őszinte részvétünket kívánjuk a hozzátartozóinak.


 

Kommentek

h i r d e t é s