h i r d e t é s

Élesített zabszem

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Élesített zabszem

2021. augusztus 28. - 06:45

A választások közeledtével – habár messze nem lefutott az előválasztás eredménye – kétségtelenül egyre nagyobb a félelem a Fidesz köreiben attól, hogy Karácsony lesz Orbán kihívója.

És, ha mégsem, akkor főpolgármester marad, tüskének a Fidesz körme alatt, akinek a személye a fővárosban sokkal népszerűbb, mint általában az ellenzéki pártoké. Ezért – bár egyelőre kevés sikerrel – sületlenségig fokozzák a lejáratására folyamatosan fenntartott kampányt.

A legújabb ökörségük az, hogy a budapesti dugókat a Karácsonyék által végeztetett útfelújítások okozzák.

Ezt harsogja nagy erővel mindenki, többek közt a levitézlett Tarlós, és az egykori álruhás környezetvédő, valójában mindvégig Fidesz-ügynökVitézy Dávid is.

Az emberek pontosan tudják, hogy ez marhaság! Dugók mindig voltak, többek közt Tarlós idején is.

Ennek az okai csak kisebb részben róhatóak fel a jelenkori városvezetéseknek.

Budapest tágabb értelemben vett belvárosának szerkezete egyszerűen nem alkalmas ekkora gépjárműforgalom elnyelésére.

A város belső magja százötven éve alakult ki a a körútas-sugaras közlekedési főútvonalakkal, az akkor előre látható forgalom számára.

A motorizáció mai állapotát, azt, hogy az autó közszükségleti-közhasználati cikk lesz, továbbá az agglomeráció robbanásszerű, ingázással járó lakosságnövekedését nem láthatták előre.

Ehhez járul a budai oldal hegyes-dombos volta, és az is, hogy a pesti oldal gyakorlatilag a vízre épült: a Duna felszín alatti erei, mellékcsatornái hálózzák be.

A háború után a lerombolt várost pedig az eredeti állapotában építették újra, szemben például Varsóval, széles sugárutakat mellőzve.

Érthető, teljesen megváltoztatta volna a hagyományos városképet, a mai hátrányokkal pedig nem számolhattak.

Mindezek folytán ma például Buda észak-déli közlekedése három szűk folyosón keresztül, kizárólag a Mártírok útja-Alkotás utca-, vagy Attila úton keresztül, illetve a Fő utca-Bartók Béla úton, kikerülhetetlenül a Moszkva téren, illetve a Gellért téren át, meg a budai rakparton zajlik. Egyik sem szélesíthető.

Az ötven évvel elkésett, ma sem kész elkerülő gyűrű ezen egyáltalán nem segít.

Az sem, hogy nem épülnek mélygarázsok és parkolóházak. Ez lehetetlen helyzethez vezet: parkoló autók foglalnak el a közlekedés elől értékes útfelületeket.

Párizsban évtizedek óta nem épülhet semmilyen ház mélygarázs nélkül. Melbourne belvárosában az utcán gyakorlatilag nem lehet parkolni. Viszont mnden ház alatt mélygarázsok vannak.

Nehezíti a helyzetet, hogy az agglomerációt a fővárossal összekötő tömegközlekedés (MÁV, Volán) hektikus, kiszámíthatatlan, a vasút maga is gyalázatosan elhanyagolt állapotban, ember-, és géphiányban, százéves szűk pálya-keresztmetszetekkel, elhagyott karbantartások miatt rogyadozó pályákon, százéves műszaki megoldásokkal (angol váltó a Nyugatiban) olyan megbízhatatlanul működik, ráadásul nagyon drága, mely nincs arányban a nyújtott szolgáltatással, hoy kevéssé alkalmas a tömegek átcsábítására a kocsi helyett. A P+R teljes csődjével egyetemben. Egyszerűen nincs P.

Így aztán sokan, akik szívesen otthon hagynák az autót, mégis beülnek és azzal mennek be Pestre. Sok százezren.

És akkor az országos átmenő forgalomról még nem is beszéltem. Mert ma még Pest nehezen kerülhető ki. A körgyűrű elkészült szakasza ugyan segít, de mivel eleve szűkre szabták, már most alkalmatlan.

Súlyos hiba volt a hetvenes években a villamosközlekedés felszámolása. Tarlós fonódó villamosvonalai viszont csak nehezítik a gépjárműforgamat. Nem kellene fonódniuk! A Batthyány tér és a Margit-híd kozt pedig ott volt/van a Hév. Fölös párhuzamosság!

Tarlós különben is beírta a nevét a főváros szégenykönyvébe pusztá azzal, hogy a nevét adta Orbán őrült ötletéhez, a Keleti, illetve a Nyugati előtti felüljáró lebontásának szándékával, melyek ugyan rontják a vársoképet, viszon az átvezető út nem süllyeszthető a föld alá.

Ami a tömegközlekedést illeti, hiszen ez is része a problémának, és szerencsés esetben kiválthatná az autós közlekedés egy (nagy) részét, a felszíni tömegközlekedés a mai, néhány évtizede lerohasztott állapotában (melyhez a BKV eladásától visszariadó Demszky, de a Tarlós-éra is hozzátette a maga jelentős szeletét) még mindig jobb, például járatsűrűségben, mint szinte bárhol külföldön. Pedig ez a járatsűrűség már nem az, ami volt.

A nagy csábító a metró lehetne. De hát, nálunk ötven év alatt három vonal épült, azok sem az eredeti pályahosszon (Újpalota, Káposztásmegyer, Budafok), és folyamatos felújításuk, méghozzá rémesen hosszú határidőkkel, inkább bosszúságot okoz, mint megoldást nyújt.

Csak a rend kedvéért: Bécsben tíz év alatt, a nulláról indulva kiépítették a város egészét behálózó metróvonalakat.

Van itt még valami: az útfelújítások. Ötven éve éppen Rómában tartózkodtam, amikor három hét alatt felújítottak egy Andrássy útnál szélesebb, forgalmasabb főutat (Viale Giulio Cesare – jó kis utcaneveik vannak), teljes közmű- és burkolatcserével. És hol tart ma a technológia!

Nálunk egy munkagödörrel hónapokig elpiszmognak.

Márpedig munkagödrök vannak! A százeves közművek nem bírják a terhelést, el-elpukkannak.

A Westend építésekor a Katona József utcát egy év alatt, és egymást követően nyolcszor bontották föl hetekre, majd hozták rendbe. Egy hét múlva kezdték elölről.

Minden egyes közműfektetés (víz, gáz, csatorna, villany, telefon) után külön-külön.. Mert a műszaki átadás a burkolatfelújítással lehetséges. Jó, mi?

Végül hozzáteszi a magáét az összes résztvevő (autósok, motorosok, kerékpárosok, gyalogosok közlekedési morálja. Ami nincs, és ezz megfelel az áltlaános közmorűálnak.

Nagyjából ennyi a válasz a Fidesz vádjára. Mely lepereg Karácsonyról, mint a többi ostoba vád is.

Nem hatotta meg a publikumot a nyelvvizsga-, illetve nyelvtudási mizéria, a fővárosiak nagy része pontosan átlátja, hogy Orbán vérezteti ki a fővárost, nem pedig Karácsony viszi csődbe, a Fudan Egyetem kontra Diákváros ügyben, a belvárosi kerékpárutakkal kapcsolatban a fővárosiak túlnyomó többsége Karácsony (és Baranyi) álláspontját osztja, és így tovább.

Az sem rendíti meg az embereket, hogy Karácsony megvétózza az atlétikai világbajnokságot. (A presztízsveszteségen kvívül viszont feltehetően Orbánt se: az atlétika nem fontos sportág számára, az atlétikai stadion pedig felépül, holott elsősorban azt kellett volna megakadályozni!)

Annak ellenére, nem rendítik meg a népszerűségét, hogy Karácsony szarvashibákat követ el. Ilyen például a legújabb, a tizennégy éven aluliak tömegközlekedésének ingyenessé tétele. Karácsony – valószínűleg joggal – azt kommunikálja az elmúlt napokban, hogy Orbán pénzelvonó politkája miatt a főváros a csőd szélére került, ugyanakkor ezzel a döntéssel sok tízmilliárdos bevételtől üti el az önkormányzatot. Azért, mert megígérte. Nem kellett volna megígérni! Vagy, ha megígérte, halasztotta volna januárra!

Egyszóval Budapest közlekedése maga az állatorvosi ló. Kilátástalan helyzetéhez pedig még Karácsony tett hozzá a legkevesebbet.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s