h i r d e t é s

Egyre veszélyesebb a helyzet

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Egyre veszélyesebb a helyzet

2021. szeptember 28. - 18:09

Újabb kráter nyílt a vulkánon, La Palma szigetén

Forrás: REUTERS/Jon Nazca

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a térséget.

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetét, ahol több mint egy hete tört ki a Cumbre Vieja nevű vulkán. A kabinet döntése értelmében első körben 10,5 millió euró közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére.

"Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 ingatlan megvásárlására, aminek az a feltétele, hogy azonnal beköltözhető legyen. További 5 millió eurót az odaveszett ingóságok pótlására osztanak szét" – ismertette a részleteket Isabel Rodríguez kormányszóvivő.

A nap folyamán a Kanári-szigetek saját parlamentje is 200 ezer eurós adományról döntött azok számára, akik mindenüket elvesztették a természeti katasztrófa következtében. Ők egy segélyszervezeten keresztül juttatják el a támogatást a rászorulókhoz. Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint EDDIG 589 ÉPÜLET SEMMISÜLT MEG ÉS 258 HEKTÁRNYI FÖLDTERÜLET PUSZTULT EL A MOSTANI VULKÁNKITÖRÉS KÖVETKEZTÉBEN.

Kedden a vulkáni tevékenység ismét fokozódott, egy második kráter is megnyílt a tűzhányón, amelyből a korábbinál folyékonyabb és gyorsabban haladó láva árad. A több mint ezer Celsius-fokos magmafolyam mintegy 800 méterre közelítette meg a sziget nyugati partját.

A közeli Tazacorte település több részén egy napja lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el a hatóságok, felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel. A vulkán kitörése miatt a múlt héten mintegy hatezer embert telepítettek ki, közülük négyszázan visszatérhettek otthonukba.

A 85 ezer lakosú La Palma szigetet jelenleg kizárólag vízi úton lehet megközelíteni. A repülőtér üzemel ugyan, de a légitársaságok biztonsági okokból felfüggesztették a járataikat. Ugyanakkor a sziget nyugati partjánál  a tengerhajózási hatóságok is felfüggesztették a hajózást, mivel itt érheti el a láva a vizet, ami a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázfelhőket és robbanásokat eredményezhet. (Index)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s