h i r d e t é s

Egyre több ársapkás termék válik hiánycikké, a miniszter szerint a vásárlók tehetnek róla

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre több ársapkás termék válik hiánycikké, a miniszter szerint a vásárlók tehetnek róla

2022. december 01. - 05:23

Cukor, tej, olaj – egyre több boltban egyre több hatósági áras élelmiszer hiánycikk.

Forrás: rtl.hu

Az RTL Híradónak nyilatkozó boltosok szerint azért, mert szinte lehetetlen ársapkás termékekhez jutni, vagy ha igen, akkor csak sokkal drágábban, mint amennyiért árulhatják. Az agrárminiszter szerint azért van hiány, mert az emberek bespájzolnak. Nagy István azt is mondta: az élelmiszerár-drágulás azért tűnik nagynak Magyarországon, mert alacsonyak voltak az árak. A DK szerint ez nem igaz és a kormánynak áfacsökkentéssel kellene enyhítenie a helyzeten.

„Itt szokott lenni a cukor, de most nincs sajnos” – mutatja a hatósági áras kristálycukor hűlt helyét az eladó egy pécsi boltban. A Híradónak nyilatkozó vásárlók szerint nem könnyű a helyzet.

Egy vásárló azt mondja: most különösen rossz, hogy nincs például cukor, hiszen jönnek az ünnepek, az emberek szeretnének valamit sütni.

De nem csak a cukor hiánycikk. Egyre több boltnak okoz gondot más hatósági áras termék, például a tej vagy az olaj beszerzése is, ugyanis csak jóval drágábban tudják megvenni azokat, mint amennyiért aztán adhatják a vásárlóknak.

„Nekünk így is elég nagy ráfizetés. Nemcsak a cukor, az összes többi ilyen termék” – mondja Nagy Krisztina üzletvezető.

Nagy István agrárminiszter az InfoRádióban arról beszélt: 

azért van hiány ezekből a termékekből, mert az emberek bespájzolnak.

„Ha van egy ársapkás termékből – kristálycukorból – ott a polcon, akkor ha valamikor egy kilót vettünk, akkor most kettőt veszünk mert biztos ami biztos, vagy vegyünk egy zsugorral, mert az nem romlik meg, jó lesz ott a spájzban majd eláll és akkor rögtön nem jut már a másik két szomszédnak” – fejtegette a miniszter

Nagy István azt is mondta: az ársapkák valamikor a jövő év második feléig maradhatnak, illetve hogy a magyarországi rekord élelmiszer-áremelkedés oka a korábbi olcsóság.

Mivel túl mélyről indult a magyar élelmiszerár-emelkedés, ez a 40 százalék

– közölte

A DK szerint ez nem igaz. Az ellenzéki párt május 10-én és november 23-án is ugyanabban a boltban ugyanazokat a termékeket vette meg egy próbavásárláson, és fél év alatt 48 százalékkal lett több a számla végösszege.

Hivatkozhat Orbán Viktor a szankciókra, bármire, akkor is, ezt az inflációt ő maga, az ő hibás kormányzása okozta. Az orbáni infláció legjobb bizonyítéka minden egyes nap az a blokk, amit az élelmiszerüzletben kapunk

– mondta Kálmán Olga.

A DK szerint a kormány áfacsökkentéssel tudna valóban könnyíteni a vásárlók helyzetén. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!