h i r d e t é s

Egyre súlyosabbak a magyar vállalkozások közterhei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre súlyosabbak a magyar vállalkozások közterhei

2015. november 20. - 09:39
0 komment

 

A különadók emelése miatt is hátrébb csúszott a nemzetközi rangsorban Magyarország, így már az abszolút középmezőnybe kerültünk.

Az előttünk álló országok egyszerűsítették az adózást és csökkentették a terheket, nálunk nem történt előrelépés ebben, inkább nőttek a vállakozások közterhei - írja a HVG.

A világ országai között az elektronikus adóbevallás és fizetés volt a cégek közteherviselését könnyítő lépések általános jellemzője - írja a PwC és a Világbank jelentése alapján aVilággazdaság. A világelső Egyesült Arab Emírségekben 15,9 százalék a cégek átlagos adóterhe, de összességében a Közel-Keleten a legalacsonyabbak a vállalkozások közterhei, és átlagosan mindössze 12 órát kell foglalkozni az adófizetéssel egész évben. A világátlag ehhez képest 40,8 százalékos adószint és  261 órát vesz igénybe a közterhek megfizetése, és már az országok 74 százaléka esetében kell 300 óránál kevesebbet tölteni ilyen feladatokkal - általánosan javuló a tendencia és csökkent a fizetednő adók száma is.

Magyarország 7 helyet rontott

Magyarország 189 ország közül a 95. helyre csúszott vissza a nemzetközi rangsorban, hét helyet rontva.

A világátlagot rontva 48,4 százalékos a vállalkozások átlagos adószintje, ami 0,4 százalékkal emelkedett,  az adószint az uniós átlagnál - 38,2 százaléknál - is magasabb. Az adószintet az egyes adóterhek mérsékelt növekedése és szektorokat érintő különadók bevezetése emelte meg. A közterhek megfizetésének ideje nem változott, továbbra is 277 órát - 11 és fél napot - vesz igénybe egy évben átlagosan az adóbevallás és annak megfizetése, ebből 146 óra a bérterhek megfizetése, az áfával 96 órát kénytelenek foglalkozni a vállalkozások. Általános jellemző Kelet-Közép-Európában a bérekre rakódó terhek magas szintje. Az adók számát tekintve viszonylag jól áll Magyarország, a kis- és középvállalkozások 11 fajta adót kell fizessenek, ami az EU átlaga és régiós versenytársaink szintje alatt van.

 

hvg.hu Címlap: Forrás: hu.stockfresh.com)


 

h i r d e t é s