h i r d e t é s

Egyre gyakrabban áll le szakellátás vagy egy kórházi osztály

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre gyakrabban áll le szakellátás vagy egy kórházi osztály

2022. szeptember 24. - 13:24

Idén már 280 esetben kénytelen volt működését kórházi osztály vagy szakellátás leállítani, Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász sokszor személyzethiány miatt, és ezek előfordulása egyre gyakoribb.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Kunetz Zsombor egészségügyi közgazdász a Szabad Európának adott interjújában azt is kiemelte, hogy sok esetben nemcsak pár napig, hanem akár hónapokig nem kapják meg a betegek helyben az ellátást, és ez adott esetben súlyos következményekkel járhat. Az egészségügyi közgazdász ismertette, hogy három oka lehet általában a leállásoknak:

  • tervezett karbantartás,
  • eszközhiány, meghibásodás
  • személyzethiány, amely Kunetz szerint a leállások egyre gyakoribb oka lehet.

Eddig ezt nem merték leírni, hanem karbantartást vagy eszközmeghibásodást jelentettek a kórházak, de most már egyre több helyen le is írják. Az év eleje óta 280 esetben fordult elő, hogy ideiglenesen bezárt egy kórházi osztály, vagy fel kellett függeszteni egy ellátást – tette hozzá.

A szakértő szerint a szülészet-nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet, valamint a gyermekellátás területén a leginkább szembetűnő a leállás gyakorisága, többnyire olyan területeken, amelyeket könnyen lehet magánellátásban kezeltetni. Ez azért is van így, mert sok szakdolgozó a jogállási törvény miatt a magánszektorba ment – tette hozzá.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szintén úgy látja, hogy határozottan gyakrabban állnak le kórházi osztályok és szakrendelések, mint a korábbi években, hatékonyságában és minőségében is romlik az ellátás, amelynek fő oka a szakemberhiány.

A portál megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, amely azt a tájékoztatás adta, hogy "az egészségügyi ellátórendszer működtetése, az ellátások szervezése során elsődleges és legfontosabb szempont a betegbiztonság.

Ennek érdekében – amennyiben a szakmai minimumfeltételek bármilyen okból átmenetileg nem biztosíthatók –​ ideiglenes átszervezések válhatnak szükségessé, melyek minden esetben a beteg érdekeit tartják szem előtt.

Az illetékes szervek és intézmények szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás minden térségben folyamatosan biztosított legyen, és a betegek az érintett időszak alatt is a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek. Hazánkban egyetlen beteg sem marad ellátatlan" –​ áll a főigazgatóság válaszában. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky