h i r d e t é s

Egynapos programok, ha nem mennénk hosszú utazásra

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Egynapos programok, ha nem mennénk hosszú utazásra

2022. augusztus 29. - 09:50

Miről is szól a nyár? A forró, napsütötte órák, a hűsítő italok, a hosszú nappalok és a kerti partik mellett természetesen a nyaralásról. A legtöbben igyekeznek ilyenkorra tartogatni a féltve őrzött szabadságukat, hogy aztán a városból – vagy akár az országból – kiszabadulva egy kicsit lazíthassanak. De mi a helyzet akkor, ha valamiért nincs most lehetőségünk arra, hogy beidőzítsünk egy balatoni hosszú hétvégét vagy akár egy többhetes külföldi kiruccanást? Nos, akkor rövidebb programokban kell gondolkodunk, mégpedig országon belül. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!

Készüljünk rá!

Mielőtt elkezdenénk megtervezni az útvonalat a következő mininyaralásunkra, érdemes elgondolkodni azon, mi mindent kell majd magunkkal vinnünk az útra. Természetesen a legtöbb út más és más felszereltséget igényel, de nyáron van néhány alapszabály, amit mindenkinek be kell tartania, bármerre is induljon. Az egyik legfontosabb dolog a hidratálás: mindig legyen nálunk hideg ivóvíz! A legjobb, ha egy hűtő funkcióval is rendelkező kulacsban visszük magunkkal, amit később újra is tölthetünk. A naptej szintén alapkelléknek számít, de ha különösen meleg napon indulunk útnak, akkor kellene fog mellé egy sapka is, nehogy napszúrást kapjunk.

Ha ezeket már betettük, már csak néhány helyszín- és programspecifikus dologra lesz szükségünk, legyen az térkép, elemlámpa, fürdőruha, rovarirtószer vagy valamilyen sportfelszerelés. Gondolkodjunk előre – ez egy nap esetén egyáltalán nem nehéz -, így nem érhetnek majd kellemetlen meglepetések, és a pihentető program valóban a lazításról szólhat.

Egynapos programötletek

Az alábbiakban olyan izgalmas, egynapos programokat gyűjtöttünk egy csokorba, amelyekhez nem kell messzire menni – így még az autó sem feltétel. Ha a tömegközlekedést választjuk vagy akár felpattanunk egy országúti kerékpárra és azzal indulunk útnak, még színesebb nap várhat ránk, mintha csak elvezetnénk A-ból B-be. Nézzük, merre induljunk!

Szedd magad!

Mindegy, hogy eperről, cseresznyéről vagy akár levenduláról van szó: a szedd magad akciók gyakorlatilag mindent magukba foglalnak, amit egy tökéletes nyári progamról elképzel az ember. Egy kicsit süttethetjük magunkat a napon, ínycsiklandó, friss gyümölcsökkel térhetünk haza és kellemes, vidéki környezetben tölthetjük a napot. Kell ennél több?

Kalandpark

Azok számára, akik szeretik a szabadidejüket is aktívan tölteni, tökéletes program lehet egy kalandparkban eltöltött nap. Az adrenalin elszabadul, az energiák levezetésre kerülnek – mindez ráadásul egy szórakoztató, játékos környezetben történik, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek. Azaz: mindenki csak nyer!

Gasztroélmények

A nyár a szabadtéri zenei események mellett gasztroprogramokban is bővelkedik. Egymást érik a gourmet-kat megcélzó fesztiválok, piknikek: szinte Magyarország minden nagyobb településén találhatunk ilyesmit – csak meg kell találnunk a mi ízlésünkhöz illőt. Még szerencse, hogy mi magyarok igazán szeretjük a hasunkat!

Tekerjük körbe!

Ha már úgyis országúti kerékpárral indulunk útnak, miért ne használhatnánk másra is? A magyar tenger körbetekerése egy kicsit nagy falat lehet egy napra – persze ez edzettségi szinttől is függ –, aki kisebb kihívást keres, annak a Velencei-tó szolgáltathat helyszínt. Itt kényelmes tempóban körülbelül 4 óra alatt körbetekerhetjük a tavat, közben pedig bármikor csobbanhatunk is egyet!

Turistanap

Legyünk turisták a saját városunkban! Ha már huzamosabb ideje élünk egy helyen, akkor hajlamosak vagyunk ráfeledkezni arra, hogy milyen gyönyörű is az. Legyen szó Tatáról, Pécsről, Nyíregyházáról vagy egy eldugott, bükki faluról, induljunk útnak és fedezzük fel a környéket! Írjuk össze a nevezetességeket, és keressük fel azokat egy egynapos városnéző túra keretein belül! Olyan gyöngyszemekre találhatunk rá, amelyekről nem is tudtuk, hogy léteznek!

Vízisport

Nyáron értelemszerűen hódítanak a vízisportok. Legyen szó SUP-ozásról, kajakozásról vagy wakeboardról, biztosan megtaláljuk azt a helyszínt, ahol vízre szállhatunk. Így nemcsak átmozgathatjuk magunkat, de le is hülhetünk a kánikulában.

Borkóstoló

A borkóstolás egész évben népszerű, így ez nyáron sincs másként. Ilyenkor a kellemes idő miatt összeköthetjük egy kis túrázással vagy városnézéssel is a pincék látogatását. Találjuk meg a hozzánk leginkább passzoló borvidéket és fedezzük fel a borászatait! Ilyenkor persze fokozottan figyeljünk a hidratálásra, nehogy megártson az alkoholos nedű!

Hűsítő erdő

A nyári hónapokban sokak számára azért nehéz útnak indulni, mert egész egyszerűen nem bírják a meleget. Az időjárás azonban sokkal könnyebben elviselhető egy árnyas, hűs erdőben, mint a hatvan fokos betonon. Ezért mi azt ajánljuk, hogy keressünk egy közeli túraútvonalat – ilyenkor lehetőleg egy könnyebben teljesíthetőt –, és induljunk el!

Ezekkel a tippekel most már egyértelművé válhatott: a nyár tökéletes egynapos programokhoz is. Azaz ha megfelelően felkészültünk, ne habozzunk elindulni egy-egy rövidebb kalandra!


h i r d e t é s

Clicky