h i r d e t é s

Egyetlen kulcs, sok lakat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyetlen kulcs, sok lakat

2021. május 12. - 15:22

 

Akad olyan helyzet, amikor szükség van arra, hogy egy kulcs elég legyen akkor is, amikor sok lakatot kell nyitni. Azoknak például, akik nem szívesen keresgélik a kulcsaikat, nagy segítség lehet, hogy akár tetszőleges számú lakatjaikat egyetlen egy kulccsal ki tudják nyitni. 

Forrás: 1kulcs.hu

Az egyetlen kulcs előnyei

Nyilvánvaló előnyei vannak ennek, hiszen csak annak az egy kulcsnak kell mindig veled lennie, s nem fordulhat elő, hogy magaddal vitted az egyik lakat kulcsát, de most éppen egy másikra lenne szükséged. Ugyanígy természetesen a barátod, gyereked, házastársad sem kerül kellemetlen helyzetbe, amikor rossz kulcsot adtál a kezébe, hiszen csak egyetlen lakatos kulcsod van, s az mindegyik lakatodat képes kinyitni. Így aztán nem csupán a saját lelki békédet tudod megóvni, hanem a családi béke is tartósabb lehet. Persze csodákra még ez a szuper rendszer sem lesz képes.

Nincs felső határ, ami a lakatok számát illeti, így az egykulcsos rendszert alkalmazhatod kettő, három vagy akár száz vagy több lakat esetében is, ha éppen arra lenne szükséged. Sőt, az Abus egykulcsos lakatok esetében például korlátlan számban után is rendelhetsz, ha új lakatokra lesz szükséged időközben. A lakatok között rendkívül népszerű ez a megoldás.

Gyakori félelem: mi történik, ha elveszítem?

Sokszor megfogalmazódik az egykulcsos rendszerrel kapcsolatban az az aggodalom, hogy mi történik abban az esetben, ha az az egyetlen kulcs elveszik, s attól kezdve egyik lakatodat sem tudod kinyitni? Pontosan ugyanaz történik, mintha elveszítenéd a lakatjaid kulcsait egybefogó kulcscsomót. Se kisebb, se nagyobb veszteség nem fog érni, hiszen az eredmény ugyanaz, azaz nem tudod kinyitni a lakatokat, s elviekben, aki tudja, hogy melyik lakatot melyik kulcs nyitja, az ki tudja nyitni a te lakatjaidat.

Ehhez képest egy kulcs esetén is ugyanez a helyzet, annyival kiegészítve, hogy egyetlen kulcs kevésbé lesz egyedi, mint egy kulcscsomó, s ezért kevésbé lesz beazonosítható is. Emellett pedig további előny az, hogy csak egyetlen kulcsról kell majd másolatot, illetve utángyártást készíttetned. A rendszer tehát pontosan ugyanolyan mértékben biztonságos, mintha minden lakathoz külön kulcsod lenne, de kisebb költségekkel jár, ha úgy adódik, hogy pótolnod kell a kulcsaidat. Arról nem is beszélve, hogy az egykulcsos lakatrendszerhez is eleve több darab kulcs jár, így rögtön lesz pótkulcsod is.

Egy kulcs mind felett - főkulcsos rendszer

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy több lakatot kell tudnia nyitni egyetlen kulcsnak is, miközben saját egyedi kulcsokkal is rendelkezik. Ez már nem ugyanaz a helyzet, mint az előző, hiszen itt mindegyik lakatnak megvan a saját egyedi kulcsa, s ezek mellett van egy olyan kulcs is, amelyik mindegyik lakatot képes kinyitni.

Ez a főkulcsos rendszer, s ennek eggyel bonyolultabb változata a vezérkulcsos rendszer, ami annyiban különbözik, hogy van egy köztes szint is, ahol - most csak a példa kedvéért - az egyik kulcs mondjuk három lakatot, míg a másik kulcs a maradék kettő lakatot tudja nyitni, a vezérkulcs pedig mind az öt lakat kinyitására alkalmas, s ezek mellett mindegyik lakat egyedi kulccsal is rendelkezik.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s