h i r d e t é s

Egyáltalán nem biztos a populista előretörés Strasbourgban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyáltalán nem biztos a populista előretörés Strasbourgban

2019. január 23. - 07:59

 

Manfred Weber továbbra is gittet rágja a Fidesz néppárti tagsága kapcsán.

Forrás: The Irish Times

A több Európát szorgalmazó Spinelli Csoport igazgatója a közvélekedéssel ellentétben azt várja, hogy a következő Európai Parlamentben sokkal stabilabbak lesznek az erőviszonyok, amit a britek búcsúajándékának tekint. Andrew Duff azért gondolja így, mert kapun kívülre kerülnek a szigetországból érkezett bajkeverők, akik – pártjaikkal egyetemben – az utóbbi években egy sor fontos döntést megakadályoztak Strasbourgban. Ezért május végétől az irányítást a hagyományos erők képviselői veszik át, azaz az Európa-ház támogatói. Ugyanis várhatóan összeomlik két nagy euroszkeptikus frakció. Ezért azután Salvininak, Le Pennek és a többieknek meg kell fontolniuk, hogyan tovább.

A szakember alaptalannak minősíti az aggályokat, hogy most aztán jön a radikális populista hullám, mert a nacionalisták nem kedvelik a maguk féléket, a különcök általában magányosak. Így nem valószínű, hogy képesek volnának hatékony illiberális képviselőcsoportot összekalapálni. Hiszen még akkor is nehezen tudnak több helyet szerezni a mandátumok negyedénél, ha a fideszesek is csatlakoznak hozzájuk. Viszont most már nem lesz hová bújniuk azoknak a kormányoknak, amelyek idáig az euroszkeptikus Nagy-Britanniát tolták előtérbe fedezékként. Ugyanakkor immár szinte lehetetlen lesz megtorpedózni bármiféle közös, német-francia kezdeményezést. (politico.eu)

Manfred Weber nem akar a jobboldali-populista-nacionalista pártok támogatásával a Bizottság következő elnöke lenni.

Mint a lapnak elmondta, azt szeretné, ha egyértelműen a Néppárt adná a legnagyobb frakciót Strasbourgban, de terveihez megfelelő, Európa-barát partnerek kellenek, és azok mindenekelőtt a szociáldemokraták és a liberálisok. Azon van, hogy létrejöjjön az egyértelműen EU-párti erők koalíciója. Ezzel szemben úgy érzékeli, hogy a jobboldali-populisták nem képesek kompromisszumokra kontinentális keretekben.

A mércét azt jelenti a szemében, hogy ki mennyire akar pozitívan, az európai értékek alapján beleszólni az unió jövőjébe. Ezzel kapcsolatban ismételten emlékeztetett arra, hogy Az Európai Parlamentben megszavazta a jogállami eljárást a magyar kormány ellen. Merthogy az alapjogok kapcsán nincs engedmény. Sőt, ő maga ennél még továbbmegy egy lépéssel és olyan független jogállami mechanizmust szorgalmaz, amely szankciók esetén korlátozza az EU-s támogatásokat is. A 7-es paragrafus segítségével ugyanis nem lehet elérni a jogállamiság betartását. A lényeg, hogy az új rendszerben nem pártpolitikusok, hanem független bírák állapítanák meg a jogsértést. A politikust is nyugtalanítja ugyanakkor „Stop, Soros”-törvény, illetve a CEU sorsa. Mégsem gondolja, hogy jó ötlet volna kizárni a Fideszt az EPP-ből, mert az szűkítené a párbeszédet és ártana a kelet-nyugati kapcsolatoknak. (Die Presse) / b1.blog.hu


 

h i r d e t é s