h i r d e t é s

Egy neves orosz közgazdász ellentmond Orbán Viktornak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy neves orosz közgazdász ellentmond Orbán Viktornak

2022. szeptember 23. - 13:55

Amikor az uniós olajembargó érvénybe lép, különösen, ha azt kiegészíti a tervezett árplafon – nyilatkozta Szergej Gurijev, franciaországi emigrációban élő neves orosz közgazdász professzor, a párizsi Sciences Po igazgatója, egyben a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbivezető közgazdásza.

Szergej Gurijev - Forrás: HVG/YouTube

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén, és Kötcsén a polgári pikniken is arról beszélt, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók értelmetlenek, többet ártanak Európának, mint Moszkvának. Az emigrációban élő orosz professzor, a párizsi Sciences Po igazgatója a Népszavának ezt cáfolta. Szergej Gurijev azt mondja, Vlagyimir Putyin addig halogatta a részleges mozgósítást, amíg csak tudta. Az ugyanis rendkívül népszerűtlen, egyelőre nehéz megbecsülni mekkora károkat okoz az orosz gazdaságnak, de már annak is magas költsége lesz, hogy sokan elhagyják munkahelyeiket, elmenekülnek nehogy besorozzák őket. - írja a 24.hu

Mint mondta, egyes kijelentések szerint 300 ezer embert fognak mozgósítani, várhatóan azonban ennél is többen próbálnak meg elmenekülni, elhagyni munkahelyeiket, nehogy besorozzák őket. Ennek magas lesz a költsége, de hogy mennyire, azt egyelőre nem tudjuk – tette hozzá.

A közgazdász professzor nem ért egyet azzal a magyar kormányzati narratívával, miszerint a szankciók nem működnek, és azok többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. „Putyinnak már most apad a pénze, halmozza a költségvetési deficitet. Pontosan ezért vált át a szerződéses katonák toborzásáról és megfizetéséről a mozgósításra, ahol valójában rákényszeríti a katonákat, hogy Ukrajnába menjenek” – vélekedett a lapnak.

Szergej Gurijev szerint decemberben még jobban fognak működni a büntetőintézkedések, amikor az uniós olajembargó érvénybe lép. Vagyis megítélése szerint a már bejelentett uniós szankciókat be kell vezetni, kiegészítve egy energiaár-plafonnal, amiről a G7-ek és az EU tárgyalnak. „Ez súlyos csapás lenne Putyinnak” – hangsúlyozta.

A Budapest Fórumra hazánkba látogatott szakember szerint a hivatalos orosz statisztikák hitelessége megkérdőjelezhető. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky