h i r d e t é s

Egy ház árát pukkantották el arra, hogy Orbán Viktor elutazhasson a dallasi konzervatív konferenciára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy ház árát pukkantották el arra, hogy Orbán Viktor elutazhasson a dallasi konzervatív konferenciára

2022. augusztus 12. - 07:27

Ráadásul az útja semmilyen szempontból nem minősül hivatalos látogatásnak.

Fotó: ZACH D ROBERTS | Forrás: NurPhoto/AFP

Orbán Viktort és kíséretét a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú repülője vitte augusztus elején Amerikába, és hozta onnan haza. A luxuskategóriájú gép üzemeltetési költsége rendkívül magas, óránként közel 3 millió forint, tehát a mintegy 20 órás Budapest – New York – Dallas – Budapest út nagyjából 57 millió forint közpénzbe került – írja az Átlátszó.

Repülési adatok tanúsága szerint a gép augusztus első napján New Yorkba ment (Orbán Viktor másnap Donald Trumppal találkozott a New Jersey-i Bedminsterben), majd onnan augusztus 3-án repült át Dallasba, ahol a magyar miniszterelnök augusztus 4-én lépett színpadra, és augusztus 5-én ért vissza Budapestre. A honvédségi gép nagyjából 20 órát tartózkodott a levegőben a miniszterelnök amerikai útja miatt. 

A Dassault Falcon 7X a maga kategóriájában az egyik legdrágább repülőgép, mind a beszerzési ára, mind az üzemeltetése szempontjából. Átlagára körülbelül 35 millió dollár, azaz 14 milliárd forint. 

A dallasi út egy New York-i kitérővel mintegy 20 repült órát, azaz 57 384 840 forintot jelent, ha az egyszerűség kedvéért 400 forint/dollár árfolyammal számolunk, tehát csak az utazási költség felért egy nagyobb családi ház árával. Vagyis ennyibe fájt az adófizetőknek, hiszen az utat a magyar költségvetés állta. 

A Google szerint egyébként egy Dassault Falcon 7X bérlése nagyjából 11 400 dollár óránként tokkal-vonóval, pilótával, kerozinnal. A CPAC egy republikánus párti rendezvény volt, amin Orbán Viktor nem kormányfőként, hanem fideszes politikusként, ha úgy tetszik, magánemberként vett részt, mint ahogy Donald Trump is így tett. Az Átlátszó megjegyzi, más európai országban egy miniszterelnök simán belebukik egy ilyen ügybe, emellett felmerülhet a hűtlen kezelés tényállásának gyanúja is. (Népszava)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky