h i r d e t é s

Egy gyönyörű és titokzatos ír sziget, amely az új Star Wars filmben is feltűnik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy gyönyörű és titokzatos ír sziget, amely az új Star Wars filmben is feltűnik

2016. január 12. - 15:26
0 komment

 

A titokzatos Skellig Michael sziklasziget 12 kilométerre nyugatra található Írország partjaitól. 

Forrás: erdekesvilag.hu

A két Skellig-sziget (Little Skellig és Skellig Michael) közül ez a nagyobb, a területe nagyjából 17 hektár - írja az Érdekes Világ. A sziget legmagasabb pontja 289 méterre van a tengerszint felett. A különleges hangulatot árasztó sziget több száz éven át az ír keresztény szerzetesek fontos központja volt.

Az utóbbi hónapokban az új Star Wars film kapcsán sokszor került említésre az Atlanti-óceánból kiemelkedő páratlan szépségű sziklasziget, mivel itt forgatták a film néhány jelenetét. A szigeten hetekig folytak a felvételek és a természetvédők akkor ezzel kapcsolatban elmondták, hogy ez zavarhatja a szigeten élő különleges madárvilágot. Az ír Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat közlése szerint azonban (NPWS) alapos tudományos elemzése nyomán kapott engedélyt a stáb a Skellig Michael-szigeten való korlátozott idejű forgatásra. Az engedélyt szigorú feltételekkel adták ki. A forgatás alatt beavatkozási joggal bíró szakértők is tartózkodnak a szigeten, hogy bármikor leállíthassák a munkát, ha az veszélyeztetné az élőhelyet és a vadvilágot.

Skelling Michael

A szigeten álló kolostort a 6. században építették a szerzetesek, akik a kőkunyhókban, spártai körülmények között éltek és rendkívül egyszerű életmódot folytattak. Ivóvíznek esővizet gyűjtöttek, a sziget védettebb oldalán pedig zöldségeket és gyógynövényeket termesztettek. A Skellig Michael szigeten élő közösség soha nem volt nagy, valószínűleg 12 szerzetes és egy apát élt itt. A szerzetesek vájták a sziklába azt a 600 fokból álló kőlépcsőt, amely a kolostorhoz vezet fel. Az ismert, de nehezen megközelíthető kolostor 1996 óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel. A turisták belépését korlátozzák, mert félő, hogy a növekvő számú látogató tönkretenné a sziget állapotát, különösen a szikla tetejére vezető kőlépcsőt.


Skelling Michael

Skelling Michael

Skelling Michael

Skelling Michael

Skelling Michael

Skelling Michael

A Skellig Michael szigetet a szerzetesek 13. században hagyták el és a szárazföldi Ballinskelligs kolostorba költöztek. Ennek oka egyrészt az lehetett, hogy a klímaváltozása hidegebb időjárást és több vihart eredményezett a szigeten, valamint az ír egyház szerkezetére vonatkozó reformok vezettek a sziget remete társadalmának végéhez. Az 1500-as évektől kezdve a sziget zarándokhellyé vált, de állandó lakossága nem volt. A 1826-ban két világítótornyot építettek. Az egyik, automatizált világítótorony most is üzemel. Skellig Michael a szomszédjával, a Little Skelliggel együtt természeti rezervátum. A szigeteken számos tengeri madár honos, köztük szulafélék, viharmadárfélék, sirályfélék és alkafélék.


Skelling Michael

Skelling Michael

Skelling Michael

Skelling Michael

 

erdekesvilag.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s