h i r d e t é s

Egy beteg vallomása, aki részt vett az AstraZeneca-vakcina tesztelésében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy beteg vallomása, aki részt vett az AstraZeneca-vakcina tesztelésében

2020. december 03. - 06:00

 

Egy koronavírusos beteg beszámolt az AstraZeneca által kifejlesztett vakcina önkéntes alapú tesztelési élményeiről, illetve az első oltását követő időszakról.

A kép illusztráció! - Forrás: REUTERS

Az Independent egyik szerkesztője egy online hirdetés által talált rá a lehetőségre, miszerint önkénteseket keresnek az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyag teszteléséhez.

Karie Luidens még aznap jelentkezett, délre már sikeresen teljesítette az online kiválasztási folyamatot, három nap múlva már be is hívták a klinikára. A hirdetést követő negyedik napon ment be végül aláírni a beleegyezési nyilatkozatot, mely szerint egy olyan anyagot fecskendeznek majd a szervezetébe, amelyről őt nem fogják tájékoztatni, hogy pontos mit tartalmaz.

Az AstraZeneca első teszteléséhez csatlakozva egyike volt annak a 40 000 fős önkéntes tábornak, akik beleegyeztek, hogy testükbe az AZD1222 nevű oltóanyagot, vagy placebót injektáljanak. Hosszas dokumentációt követően, november 18-án sor került az első körös oltásokra, a nő pedig máris várta az oltóanyag előre beharangozott, hatékonyságot bizonyító mellékhatásait.

Izgatottsága nem sokkal később inkább bizonytalansággá alakult, ugyanis megjelentek a hírek a sajtóban, melyek szerint az AstraZeneca tévesen ítélte meg az első adatokat, ugyanis az önkéntesek egy része egy hiba miatt csak fél adagot kapott a korábban betervezett adaghoz képest, a legmeglepőbb pedig az volt, hogy a fél dózist kapott személyek esetében a fejlesztők hatékonyabb eredményt értek el.

A kezdeti lelkesedés helyét átvette az aggodalom, ugyanis a hölgy tudatában volt annak, hogy bármely csoportba tartozhatott. A kisebb dózisban részesülők az eredmények alapján 90 százalékos hatékonyságot jegyeztek, a teljes adagot kapott önkéntesek esetében azonban csak 62 százalékosan bizonyult megfelelőnek a vakcina.

Habár a második körös oltás még hátra van, Luidens a szerződésben foglaltak szerint fog eljárni, mivel ahogy írta is, tudatában volt annak, hogy mire vállalkozik. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s