fbpx Egészségügyi dolgozók szerveztek tűntetést a Hősök terén | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egészségügyi dolgozók szerveztek tűntetést a Hősök terén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egészségügyi dolgozók szerveztek tűntetést a Hősök terén

2021. július 31. - 10:28

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara  naggygűlést hirdetett vasárnap délelőttre a Hősök terére. Az eseményre szólító felhívás szerint „az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, ami azonban nem jelenthet szolgaságot”. - írja a 24.hu

Forrás: 24.hu

Az érintettek az új szolgálati jogviszony miatt is tüntetnek, az ugyanis az ápolókra terheket rótt, a mellettük dolgozó orvosok viszont béremeléshez jutottak. Az ápolók és a szakdolgozók viszont nem kaptak jelentős béremelést, így tovább nőtt az orvosok és a velük dolgozó ápolók közötti bérszakadék.

A MESZK szerint egy hosszú folyamat végeredménye ez a nagygyűlés, folyománya az elmúlt időszak egyoldalú kommunikációjának, annak, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg a szervezet, így az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit – sem a tárgyalóasztaloknál, sem levélben.

A demonstrálók többsége fehér pólóban vagy ingben jelent meg, és fehér lufit tart a kezében. Nem sokkal 10 óra előtt nagyjából a Hősök tere fele telt meg a demonstrálókkal, akik 2-3 ezren lehetnek.

A nagygyűléshez több szakszerevezt is csatlakozott, többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke szólalt fel először, miután a tömeg az összefogás szóra elengedte a fehér lufikat. Az elnök azt mondta, a márciusban életbe lépett törvény miatt akkor nem tudtak tüntetni, mert sok beteget kellett ellátni a kórházakban. Pedig már akkor össze kellett volna gyűlnünk – mondta Balogh László, aki szerint a szabályozás súlyos ellentmondásokat, hiányosságokat és méltánytalanságokat tartalmaz, így jogos az elfáradt szakdolgozók elégedetlensége.

Hangsúlyozta, közel 3 ezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új szerződést. „Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a betegeknek“ – mondta Balogh Zoltán, kiemelve: sokan kényszerből írták alá szerződésüket. (24.hu)


 

h i r d e t é s