fbpx Egészen kis tárgyak is megfigyelhetők az űrből Japán legutóbb fellőtt műholdjával | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egészen kis tárgyak is megfigyelhetők az űrből Japán legutóbb fellőtt műholdjával

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Egészen kis tárgyak is megfigyelhetők az űrből Japán legutóbb fellőtt műholdjával

2018. január 18. - 08:58

 

A műholdat olyan optikai rendszerrel szerelték fel, ami 500 kilométeres távolságból is alkalmas akár egyméteres tárgyak megfigyelésére is.

A Föld felszínét vizsgáló kutatóműholdat bocsátott fel csütörtökön Japán az ország déli részén, Kjusú szigetén fekvő Ucsinura űrállomásról. 

Az ASNARO-2 típusú műholdat az Epsilon, szilárd hajtóanyagú hordozórakéta szállította, amely a pályára állítás után rendben levált.

Az ASNARO-2, akárcsak az Epsilon, költségtakarékos űreszköz. Olyan optikai rendszerrel van felszerelve, amely képes a Föld felszínétől 500 kilométeres magasságból megfigyelni a kisebb tárgyakat, akár az egymétereseket is, igen nagy felbontású kamerájával.

Eredetileg tavaly novemberben kellett volna pályára állítani a műholdat, de különböző műszaki okok miatt ezt január 17-re halasztották.

Japán űrprogramjához általában a H2A típusú rakétát használja, minden egyes indítás azonban 90 millió amerikai dollárba (23,5 milliárd forint) kerül. Éppen ezért a JAXA azt tervezi, hogy 2023-ra kifejleszt egy másikat, amely jóval olcsóbb, a H-3-as típusút. Ezzel párhuzamosan folytatódik az Epsilon fejlesztése is, hogy meglegyen a felhasználható rakéták választéka. (MTI)


 

h i r d e t é s

Kommentek