h i r d e t é s

Durva korrupciós ügy bukott ki Amerikában: elnöki kegyelmet akartak vásárolni Donald Trumptól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Durva korrupciós ügy bukott ki Amerikában: elnöki kegyelmet akartak vásárolni Donald Trumptól

2020. december 03. - 06:17

 

Feloldották a titkosítást néhány amerikai bírósági dokumentumról, melyek szerint felmerül a gyanúja annak, hogy egy meg nem nevezett lobbicsapat elnöki kegyelemhez akart jutni Donald Trumptól pénzért cserébe.

A Fehér Ház - Forrás: pxhere.com

A vizsgálatot még augusztusban kezdték el a hatóságok és még mindig tart a folyamat. A vizsgálati dokumentumok nagy része továbbra is titkosított, így nem nevezték meg, hogy pontosan kik vettek részt a sémában, hogy az meddig tartott, milyen pénzösszegek cseréltek kezet, ha cseréltek egyáltalán.

Ez azt jelenti, hogy nincs egyelőre semmi bizonyíték arra, hogy a séma valóban működött és arra sem, hogy Donald Trump személyesen érintett lenne. Hivatalosan Donald Trumpot nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel.

Annyit lehet tudni mindössze, hogy két személy lobbizott „szenior Fehér Házbeli” tisztségviselőknél, akiket egy nagyobb összegű kampányadománnyal akartak megvesztegetni, de a tisztségviselők sincsenek a dokumentumban megnevezve. A vizsgálat során a hatóságok egy irodánál razziát tartottak és körülbelül 50 darab elektronikus eszközt foglaltak le. 

Ha bebizonyosodik a séma létezése, az érintettek a kampányfinanszírozási törvények megsértéséért büntetőjogi eljárásra számíthatnak.

A napokban több hír is megjelent az amerikai sajtóban arról, hogy Donald Trump több közeli segédjének, családjának és akár saját magának is elnöki kegyelmet adna. Eddig viszont a hozzá közelállók közül egyedül Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó kapott ténylegesen kegyelmet:

Donald Trump a Twitteren álhírnek nevezte a vizsgálat tényét. A vizsgálat valójában folyik, de ismét fontos megjegyezni, hogy nem biztos, hogy az elnök személyesen is érintett benne. (CNNFox News nyomán) / Portfolio


 

Kommentek

h i r d e t é s