fbpx Durva áremelés jön a pékségekben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Durva áremelés jön a pékségekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Durva áremelés jön a pékségekben

2017. szeptember 01. - 09:46

 

A liszt drágulása és az egyre magasabb munkaerőköltségek miatt a sütőipari ágazat szereplői lépéskényszerbe kerültek, és emiatt várhatón ősszel legalább 10 százalékkal emelkedik a kenyér ára írta a Magyar Nemzet.

MTI Fotó: Varga György

Szeptembertől várhatóan a legtöbb pékség kénytelen lesz emelni az árakat, mivel az idei becslések szerint a búza tonnánkénti piaci ára 5-6 ezer forinttal emelkedett a tavalyihoz képest. Az idei szezon elején kialakult, 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási búzaárak nagyjából 10 százalékkal magasabbak a múlt évieknél, 2016 ezen időszakában valamivel 40 ezer forint alatt jártak az árak.

Az Agrárszektor.hu mezőgazdasági szakportál szerint a malomipar kénytelen mindezt továbbhárítani az élelmiszerlánc többi tagjára, a pékekre és a vásárlókra. Az idei évben kisebb területen, szűk egymillió hektáron arattak kenyérgabonát, a tavalyinál néhány százezer tonnával kevesebb a termés. Így várhatóan országosan 5-10 százalékos lisztáremeléssel lehet majd számolni. Mindez a legoptimistább vélemények szerint is azzal jár majd, hogy

ősszel legalább 10 százalékkal emelkedik a kenyér ára.

Egy vidéki pékségnél a Magyar Nemzet kérdésére azt mondták, ők legfeljebb 15 százalékos emelést terveznek, de nem kizárólag a drágább liszt miatt. Egyre kevesebb a szakember, akiket csak megfelelő bérrel tudnak megtartani. A kisebb falvakban az is problémát okoz, hogy a pékségek nem képesek versenyezni a nagy áruházak árképzésével, így csak néhány helyi boltot, a környékbeli települések kisebb üzleteit látják el, ami nem termel nagy profitot, s így csak nagyon kis árréssel tudnak dolgozni.

Korábban Tóth Péter, az országos há-lózatú Lipóti Pékség tulajdonosa jelentette be, hogy szeptemberben 5-10 százalékos árnövelést tervez. Döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt. (inforadio.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek