h i r d e t é s

Drágul a benzin és a gázolaj ára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Drágul a benzin és a gázolaj ára

2016. február 01. - 09:15
0 komment

 

Meredeken drágult a benzin és a gázolaj ára a hét utolsó két napján az üzemanyagpiacokon, ami itthon is éreztetheti a hatását, szerdán a benzinnél 3-4 forintos, a gázolajnál pedig 6-7 forintos áremelés jöhet a kutaknál - írta előrejelzésében a GKI Energiakutató.

Fotó: napi.hu

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására a benzin esetében 3-4 forint közötti emelés jöhet a héten, a gázolaj árában pedig 6-7 forintos drágulás következhet be -közölte a GKI Energiakutató, amely szerint a benzin ára így 317-319 forint körül, a gázolajé pedig 302-305 forintos szinten alakulhat - írja a hvg.hu.

Az előrejelzésben azt írták, hogy a Brent kőolaj ára a múlt héten 29-33 dollár között változott és heti átlagban közel négy dolláral, azaz 14 százalékkal emelkedett az olajtermelés visszafogásával kapcsolatban érkezett hírek hatására.  

"A heti olajpiaci fejleményeket az orosz olajipari vezetők bejelentései robbantották ki, mivel tárgyalásokat javasolnak Szaúd-Arábiával és az OPEC-kel. A tárgyalások és az esetleges termelés-csökkentés hírére az olajár meredeken erősödött. Az elemzők többsége arra figyelmeztet, hogy ez csak egy ürügy, semmilyen konkrét egyezmény még előkészítési stádiumban sincs. Az OPEC-en belül Irán és Irak tiltakozna a termelés-visszafogással szemben, így valódi egyezség nem várható" - olvasható az elemzésben.

A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban 4,8 százalékkal emelkedett január 25-29-e között a mediterrán piacon, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA-piacon (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) pedig 5,8-4,3 százalékos volt a drágulás. A motorikus gázolaj  jegyzésára ugyanekkor a mediterrán piacon 9,1 százalékkal nőtt az előző héthez képest, de az észak-európai piacokon ennél is nagyobb, 9,2-9,9 százalékos volt a drágulás.

 

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s