h i r d e t é s

Döntött az Európai Unió, szankciókat vezetnek be orosz tisztviselőkkel szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Döntött az Európai Unió, szankciókat vezetnek be orosz tisztviselőkkel szemben

2021. március 02. - 16:08

 

Alekszej Navalnij letartóztatása és bebörtönözése okán négy magas beosztású orosz tisztviselőre is szankciókat vetnek ki az Európai Unióban.

A kép illusztráció! - Forrás: Foreign Brief

Az ezt jogi erőre emelő határozat a közeljövőben meg is fog jelenni az Európai Unió hivatalos közlönyében – számolt be róla diplomata forrásokra hivatkozva a német DPA hírügynökség. A négy magas beosztású orosz tisztviselő, akiket szankcionáltak:

  • Igor Krasznov, Oroszország főügyésze
  • Alekszandr Bastrikin, Oroszország Vizsgálóbizottságának vezetője
  • Alekszandr Kalasnyikov, a börtönügyi hatóságok vezetője és
  • Viktor Zolotov, a Nemzeti Gárda első embere

Az érintett tisztviselőket többek között beutazási tilalommal, és a vagyontárgyaik, Európai Unión belüli bankszámláik befagyasztásával sújtják a tavaly felállított emberi jogi sértések esetére felállított szankcionáló mechanizmus segítségével.

Moszkva már több soron is megfenyegette az Európai Uniót, hogy amennyiben szankciókat vezetnek be a tisztviselők ellen, súlyos fellépésre számíthatnak. A Kreml szerint a szankciók „megalapozatlanok és provokatívak”, így nem fogják annyiban hagyni az ügyet.

Alekszej Navalnijt nem sokkal azt követően tartóztatták le, hogy hazatért Oroszországba a titkosszolgálatok általi megmérgezését követően. Az ellenzéki politikust ezután bíróság elé állították, majd a feltételes szabadlábra helyezés szabályainak megsértésére hivatkozva három és fél év börtönre ítélték, melyből 2 év 6 hónapot kell letöltenie.

Navalnijt átszállították az eddigi fogva tartásának helyéül szolgáló moszkvai börtönből egy ismeretlen helyszínű börtöntelepre, ahol várhatóan kedvezőtlen, akár emberi jogokat is sértő körülmények és bánásmód várhat rá. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s