h i r d e t é s

Döntött a NAV az üzemanyagok jövedéki adójáról - rossz hír ez az autósoknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Döntött a NAV az üzemanyagok jövedéki adójáról - rossz hír ez az autósoknak

2020. június 19. - 09:37

 

Nagyot zuhant és jóval 50 dollár alá csúszott a Brent kőolaj ára az elmúlt időszakban, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar benzin és gázolaj után fizetendő jövedéki adó július 1-től emelkedni fog. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI fotó: Mohai Balázs

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei első negyedévi Brent-átlagárat, amely július 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját.

A NAV számítása szerint 29,93 dollár volt a Brent hordónkénti ára április 1. és június 15. között. Mivel ez alacsonyabb a törvényben rögzített 50 dollárnál, ezért a benzin adója 5 forinttal 125 forintra, a gázolajé pedig 10 forinttal 120,35 forintra emelkedik.

Azon esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedésével azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe.

Így számol a NAV

A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

A Brent hordónkénti ára az év eleji 60 dollárról a koronavírus-járvány hatására április közepére 20 dollár környékére esett, azóta viszont erősödött, mostanra 40 dollárnál is többet kell érte fizetni.

A hazai kutakon az év elején a benzin ára a 400 forintot közelítette, a gázolajért pedig 420 forintot kellett fizetni. A szédületes áresés március elején kezdődött, a mélyponton, május elején a benzinért alig több, mint 290 forintot, a gázolajért pedig 320-at kértek. Persze voltak kutak, ahol ennél is kevesebbet kellett fizetni.

Mostanra ez is visszarendeződött, a benzin átlagára jelenleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 346, a gázolajé pedig 355 forint.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s