h i r d e t é s

Döbbenet

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Döbbenet

2021. augusztus 17. - 08:56

A látvány: fejveszett menekülés, repülőgép futóművébe kapaszkodó emberek, teljes káosz, nem ismeretlen.

Menekülés Afganisztánból - Forrás: Amnesty International

Pityomnyik, 1942. január. A Sztálingrád alatt körülzárt német 6. Hadsereg maradványai, pontosabban csak a könnyű sebesültek elszállítására nyitva maradt egyetlen repülőtér, percekkel azelőtt, hogy a szovjet tankok legázolták.
Korabeli, a német hátország számára sosem vetített felvételek.
A Henkel szállítógépek kerekeibe kapaszkodó, a Junkers bombázók bombakamrájába kucorodni próbáló kétségbeesett, halálra szánt emberekről, akiket a katonai rendőrség puskatussal ver le a gépekről – amúgy is meghalnának, lezuhannának, halálra fagynának.
A többszörösen túlterhelt, ezért a földre visszazuhanó gépekről.

Saigon, 1975. március. A városba diadalmasan bevonuló észak-vietnami reguláris hadrsereg (Viet Minh) és a dél-vietnami gerillák hóna alatt a már egyedül az amerikaiak kezén maradt nagykövetségről a tengeren álló hadi- és szállítóhajókhoz startoló utolsó helikopterek talpába, keretébe fürtökben kapaszkodó vietnamiak, akiket a gépen lévő amerikaiak taszigálnak le, mert különben lezuhannának.

És most, harmadszor is: Kabul. A nemzetközi repülőtér, az egyetlen amerikai kézen maradt objektum, a rémült, szervezetlen evakuálás helyszíne.
Amerikai szállítógépekre kapaszkodó, magukat halára zúzó, az amerikaiakhoz csatlakozott afgánok, akiknek a kimentéséről a kutya se gondoskodott.

Vízafogó. A fiatalabb generációk számára e helynév jelentése már homályba vész. Hiszen a vízierőmüvek miatt nem tudnak felúszni a torkolatvidékig, ezért jószerivel eltűntek a Dunából az akár egy tonnásra is megnövő vízák, melyek kifogására alkalmasként kapta a nevét Angyalföldön a Váci út és a Duna közti területsáv.

A vízák eltűnése gyors volt, de nem annyira, mint 1989-ben a Muhammad Nadzsibullah által vezetett szovjetbarát, illetve most, az Asráf Gháni által vezetett Amerika-barát uralom széthullása.
Gháni emigrált, magára hagyva a népet a bosszúszomjas tálibokkal.

A nagy hírű Afganisztán-szakértők még pár napja is 3-4 hónapot adtak a kormánynak, én egy hetet. A tálibok még ennél is gyorsabbak voltak.

Trump döntött úgy, pont egy éve, hogy idén szeptemberig kivonul Afganisztánból, mert "a velünk szövetséges helyi kormány ura a helyzetnek, amerikai katonai erő nélkül is boldogul!"
Ezt a maszlagot a kutya se vette be! Viszont Biden szó, változtatás nélkül végrehajtotta elődje döntését, sőt, két héttel még meg is rövidítette a határidőt.

Mi következik ebből számomra? Az, hogy a republikánusok és a demokraták suba alatt megegyeztek az afganisztáni kivonulásban. Együttesen árulták el ottani szövetségesüket.

A tálibok puskalövés nélkül engedték távozni az amerikaiakat, és az általuk odacsődített más külföldi katonai kontingenseket.

Mi következik ebből számomra? Suba alatt tán megegyeztek az amerikaiakkal a kivonulásról és a majd cserébe nyújtott ellenszolgáltatásokról, magyarán a hatalom áráról.
Ebben feltehetően nem szerepel az afgán néppel szembeni kíméletes bánásmód. Az soha, sehol nem tétel!

És mi lesz most? A tálibok kikiáltják saját, fundamentalista államukat, aztán elkezdenek kereskedni az ópiummal. Mint eddig.
Az ásványkincseik? Talán majd, búsás haszonért koncessziót adnak ennek-annak. Vagy hagyják a föld mélyében, mint eddig.

Aztán most, hogy szabad a pálya, majd jönnek, ha nem is katonai erővel, a kínaiak?
Mert ez a nagy hírű Afganisztán- és egyéb szakértők legújabb rögeszméje!
Jönnek egy frászt!
Kína ugyan akarna, máris bejelentették, hogy "baráti viszonyra törekszenek a tálibokkal", persze betennék a lábukat mindenhová, ahová tudják.
Kereskedni, venni, eladni, beszivárogni először magába az országba, aztán a gazdasági elitbe, végül a politikai döntéshozó fórumokba is.
Bevált, csaknem kivédhetetlen módja a gyarmatosításnak. Csakhogy nem Afganisztánban! A tálibok elvannak magukban!

És mit művel ezenközben a magyar kormány? Művel! Olvashatjuk a felemelő hírt: "a magyar kormány komolyan tanulmányozza, hogy miként segíthetne a magyar katonai kontingensnek tolmácsoló afgánokon."

Szép és jó! Csakhogy!

1./ Most "tanulmányozza"? Utólag? Amit előre kellett volna? Most, amikor a tálibok már elfoglalták az egész országot?
Nem elsősorban a mi sarunk, hogy megtervezett evakuálás helyett a vietnami képsorokra emlékeztető kaotikus állapotok közt mentik az amerikaiak, akit tudnak, de attól még a magyar vezetés gondoskodhatott volna időben a magyar kontingenst támogató néhány ember kimenekítéséről. Annál is inkább, mert a magyar erőket már kivonták a térségből.

És különben is! Orbán nem arról szónokol napestig, hogy mi, magyarok vagyunk a legjobbak?

2./ Szóval tanulmányozza! Mit, és főként meddig tanulmányoz?
Mert azok az emberek már visszavonhatatlanul ott rekedtek.
Komolyan elhiszi bárki, hogy ebben az ügyben a magyar kormány még – ha netán akarna, amit kétlek – tehet valamit?
Valamit, amiről, hogy mit, még ők sem tudják, hiszen még csak tanulmányozzák a kérdést.
Majd Szijjártó odarepül és elcserél néhány lélegeztetőgépet arra a pár emberre? Vagy a hadsereg (Orbán Gáspár vezetésével) bátor kommandóakcióval kiszabadítja őket?
Őket, akik, ha nem tudtak önerőből elmenekülni, feltehetően máris szörnyű kínhalált haltak?

3./ Az a magyar kormány tanulmányoz itt bármit, mely nem hajlandó menekülteket befogadni? A lengyelek legalább gesztusértékű bejelentést tettek: negyvenöt afgán családot befogadnak. Ilyesmi nálunk nem hangzott el.

A helyzet az, hogy egy túrót érdekli a magyar kormányt az afgánok, köztük a magyarokat segítő afgánok sorsa!

Akik szerencsétlenségükre elhitték, amit a dél-vietnami kormányerőkben bízók, az Aszad ellen amerikai ösztökélésre föllázadó, majd cserben hagyott szír szunniták, az Iszlám Államot jószerivel egymagukban fölszámoló, majd cserben hagyott kurdok is elhittek: hogy a Nyugat, jelesül és főként Amerika nem hagyja magukra őket.

Most, a kiváló türk tagságára büszke magyarokban is csalódhatnak.
Akik még hazudoznak is össze-vissza. Mert cinikus süket duma az egész, már megint!

Különben is, most fontosabb dolguk van!
Nyakunkon a sosem látott mértékű Szent István napi cécó! Cirkuszt a népnek!
(Vesd össze: Alkotmányunk ünnepe – amikor még volt Alkotmányunk, meg Az Új Kenyér ünnepe – amikor még megfizethető volt.)
Az afgánok várhatnak!

Miközben a budapesti traumatológiai ellátás két napja gyakorlatilag leállt (Merényi, János kórház), a Kásler szerint visszaözönlő orvosok jóvoltából most éppen a kisvárdai kórház néhány osztálya zárt be, olyan fontos újra tömegesen egymás torkába ereszteni az embereket, hogy Orbán az enélkül is emelkedő járványügyi adatok ellenére háromnapos oltási szünetet rendelt el. Miközben Izraelben már éjjel is oltanak.

Na, de, az ünnepnek is vége lesz egyszer, és távlati ügyekre is sort lehet majd keríteni! Majd, ha újra kétvállra fektettük a járványt.

Pédául baráti kapcsolatba lehet majd kerülni a tálib kormányal is!
Elvégre türkök volnánk, kérem alássan! A pastu (kelet-iráni) eredetű afgánokkal, ha nem is rokonságban, de majdnem! Ott élnek a türk népek hóna alatt! Mi sem vagyunk messze!
Az, hogy iszlám fundamentalisták, nem okozhat gondot! A Keresztények Első Számú Védelmezője már bebizonyította rugalmasságát és tolerenciáját: az azerieket támogatja az örmények ellenében.

Mérlegelés kérdése! Ott voltunk (rossz pont). De harci cselekményekben nem vettünk részt (jó pont), embereket nem mentettünk ki (jó pont) Amerikával rosszban vagyunk (jó pont), és ki fogjuk vívni a rokonszenvüket egy eredendő bűn korrigálásával: kilépünk az Európai Unióból (újabb jó pont).

A vonatkozó agymosás már elkezdődött, és most újabb szakaszába lépett: a Magyar Nemzet mevű orgánumban Fricz Tamás, néven nevezve a gyermeket, meglengette a Huxit zászlót! Márpedig mindig ezzel kezdődik minden kampány. Egyébként 2024-re nettó befizetők leszünk! Kell ez nekünk?

Mellesleg a Külügy szóvívője el is szólta magát (vagy inkább üzent a migránsoktól rettegő híveknek): Magyarország egyetlen afgán menekültet se fogad be.

Szóval, mit tanulmányoznak?

Orbán mindenesetre jól járt az afganisztáni katasztrófával.
Biden ég, mint a rongy. A Nyugat ég, mint a rongy. Bebizonyosodott a gyengesége, a tehetetlensége, az alkalmatlansága, az ostobasága.
A világhírű, tévésorozatokban népszerűsített amerikai hírszerző szervezetek, a CIA, az NCIS és a többiek sorozatosan totálisan félreértelmezték a helyzetet. Innen Pest mellől, a sufniból világosan látható volt, már az, hogy nem szabadott volna belebonyolódni ebbe a háborúba, aztán az, hogy a kabuli kormány tíz év alatt nem tudott semmiféle tömegtámogatásra szert tenni, végül, hogy napok alatt összeomlik, nem 3-4 hónapig, de egy hétig se lesz képes kitartani. Akkor ők miért nem látták?
Heiko Maas német külügyminiszter be is ismerte, hogy tévesen ítélték meg a helyzetet. Köszönjük! Akkor megnyugodtunk! Ók is rájöttek! Utólag.

Az egész világ rajtuk röhögne, ha nem sírni volna kedvünk, úgy elbaltázták az egészet.
A kabuli repülőtér látványa: Vietnam, Saigon eleste, újratöltve, generációkra be fog égni az amerikaiakba a trauma, hogy csúfos kudarcot vallottak az egész afganisztáni háborúval, és annak gyalázatos végkifejletével.

Biden hiába magyarázza, hogy nem lehet vég nélkül külső katonai erővel polgárháborús állapotokat fentartani egy idegen országban!
Mert nem kellett volna belevágni. Egy eleve kudarcra ítélt háborúba, százezrek, köztük több ezer amerikai katona fölösleges feláldozása árán.

Amikor már rájöttek, akkor pedig legalább elemi előkészületeket kellett volna tenni a hozzájuk hű, most magukra hagyott afgánok kimentésére.

Akiket egyébként sehol nem kívánnak befogadni.

Címkék: 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s