fbpx Deutsch Tamással készül a Fidesz a Néppárt utáni időkre Brüsszelben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Deutsch Tamással készül a Fidesz a Néppárt utáni időkre Brüsszelben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Deutsch Tamással készül a Fidesz a Néppárt utáni időkre Brüsszelben

2021. február 02. - 15:28

 

A Szabad Európa szerint új struktúrában készülnek a Néppárt utáni életre.

"Ennyi. (Fotó: Dimény András" - Forrás: Deutsch Tamás Fecbook oldala

Új brüsszeli struktúrában próbálja erősíteni saját narratíváját a Fidesz az uniós színtéren, egyúttal megindult a felkészülés az Európai Néppárt utáni életre, írja a Szabad Európa.

A lap szerint az új rendszer középpontjában a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) áll, ami megvásárolt egy több mint 500 négyzetméteres irodaegyüttest, költségvetése pedig akkora, mint a nagy uniós pártcsaládoké. Az SZPMA ápolja a kapcsolatot a Néppárt körüli alapítványokkal, miközben együttműködik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjával is (ennek tagja például a lengyel PiS). Az SZPMA szervezte az Európa cenzúrázatlanul című videokonferenciát, amin Orbán Viktor mellett a szerb és a szlovén kormányfő tartott előadást

Az érintett szervezetek hetente egyeztetnek Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő vezetésével. Ezeken az SZPMA mellett részt vesz 

  • Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete,
  • a Brüsszeli Nagykövetség, 
  • az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodája és
  • Várhelyi Olivér uniós biztos stábjának egy tagja is.

Az Antall József Tudásközpont (AJTK) 2015-ben nyitott irodát Brüsszelben. Bár a Fidesz-közeli think tankekkel ellentétben nem az egyértelmű kormányzati narratíva mentén dolgoznak, a Szabad Európa forrásai szerint mégis Fidesz-közeli szervezetként tartják őket számon, többnyire kormánypárti vendégeket hívnak a rendezvényeikre.

A fentiekhez hasonló szerepet szánhatnak a 2019-ben létrehozott Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, ami közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium alá tartozik. Feladata többek közt a magyar jogalkotás nemzetközi elismertségének növelése. Ez a szervezet koordinálja a Varga Judit miniszter által bejelentett V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozását, ami a közép-európai régió hangját erősítené fel a jogállamisági vitában. Egyelőre csak lengyel partnerek csatlakoztak.

A lap forrásai szerint szintén felmerült, hogy a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) is irodát nyisson Brüsszelben. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s