h i r d e t é s

Deutsch Tamás hazaárulónak nevezte a magyar bíróságot, az OBH elnöke kikérte magának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Deutsch Tamás hazaárulónak nevezte a magyar bíróságot, az OBH elnöke kikérte magának

2020. szeptember 26. - 06:56

 

A dolog apropóját a kémváddal illetett Kovács Béla ügyében hozott ítélet adta. 

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője - Forrás: Deutsch Tamás Facebook oldala

A magyar bíróságok jellemzően nem reagálnak politikusok Facebook-bejegyzéseire, az Országos Bírói Hivatal elnöke szokatlan módon nyílt levélben válaszolt, miután Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a Facebookon ment neki a testületnek.

A kémvádak alól felmentették, de a költségvetési csalás miatt 1 év 6 hónap, de három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kovács Bélát csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken. A bíró ítéletében ugyan bizonyítottnak látta, hogy a Jobbik volt EP-képviselőjét az orosz hírszerzés beszervezte, de mivel csak olyan információkat osztott meg Moszkvával, amelyek mindenki számára elérhetőek, ezért a bíróság szerint sem az EU, sem Magyarország érdekeit nem sértette ezzel.

Ez az ítélet akasztotta ki annyira Deutsch Tamást, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, hogy Facebookon ment neki a bíróságnak. A politikus nemcsak idézőjelben beszélt a "független" magyar bíróságról, hanem úgy fogalmazott: az ügyben eljáró elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete nettó hazaárulás.

Bár nem jellemző, hogy a magyar bíróságok politikusok Facebook-bejegyzéseire reagálnának, az Országos Bírói Hivatal elnöke most mégis nyílt levelet írt Deutschnak. Senyei György ebben kiemelte, hogy az ítélet nem jogerős, hiszen az ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be.

Az OBH elnöke hozzátette: a magyar bíróságok – idézőjelek nélkül – függetlenek.

"A függetlenség nem jelenti azt, hogy a bírói ítéletek ne lehetnének kritika tárgyai, azonban tisztelt képviselő úr nyilatkozata a véleménynyilvánítás határait meghaladja. A fentiekre tekintettel a bíróság függetlenségét megkérdőjelező és az adott ügyben hozott ítéletet hazaárulóként minősítő megállapítását ezúton visszautasítom" – írta. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s