h i r d e t é s

Délután jelentik be, hogy ki lesz az Akadémia új elnöke

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Délután jelentik be, hogy ki lesz az Akadémia új elnöke

2020. július 07. - 07:02

 

Egy 24 órás online szavazáson dől el, hogy Freund Tamás vagy Pléh Csaba lesz-e a Magyar Tudományos Aladémia (MTA) új elnöke - ma délután jelentik be az eredményt.

Magyar Tudományos Akadémia - Forrás: wikipedia

Tegnap 10 órakor folytatódott az Akadémia a 193. közgyűlése, ennek a legfontosabb pontja a tisztújítás. A tisztújító közgyűlést a koronavírus-járvány miatt online bonyolítja az MTA, úlius 1-én, illetve 6-án, tegnap rendezték a tisztújítást, a koztestületi tagoknak elektronikusan, "távjelenlétben" kell leadni a szavazatukat.
Az MTA honlapján az olvasható, hogy az e-közgyűlés első fordulóját meg kellett szakítani. "2020. július 1-jén rendben megkezdődött az MTA 193., rendes közgyűlése, online módon. Az ügyrendi szavazások után azonban hirtelen nagy terhelés érte az MTA Titkárság webszervereit, ami lehetetlenné tette a további szavazásokat. Erre az előző hetek tesztelése alatt nem volt példa" - írták.
Az MTA-s Stádium 28 kör állásfoglalása szerint a "távjelenléten alapuló közgyűlés a tisztújítás lebonyolítására nem alkalmas".

Két jelölt indul az elnöki posztért

A 24 órás online szavazás lezárása után ma délután hirdetik ki, hogy ki lesz a Magyar Tudományos Akadémia elnöke: Freund Tamás, a Széchenyi-díjas és Prima Primissima-díjas neurobiológus, agykutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, vagy Pléh Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kognitív tudományi tanszékét alapító professzor, a CEU Széchenyi-díjas nyelvész-pszichológus oktatója, aki korábban már az MTA főtitkár-helyettese is volt.

Mandiner-interjú

Kisebb vihart kavart, hogy Freund Tamás július elején egy Mandiner-interjúban azt mondta, hogy az MTA "nem mindenben volt jó gazdája a kutatóhálózatnak, nem érvényesült megfelelően a teljesítményalapú forráselosztás". De azt is kijelentette: "Azok a világ élvonalába tartozó tudósok, akikért mindenhol két kézzel kapkodnak, nem bírják ezt a bizonytalanságot, és elmennek, a gyengék pedig itt maradnak. Azok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják."

Két társadalomtudós, Ferge Zsuzsa, az MTA rendes tagja, az ELTE emeritus professzora és Szelényi Iván, az MTA és az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Yale Egyetem emeritus professzora nyílt levelében azt írta:"Hasznos lenne, ha Freund Tamás megnevezné azokat a neves nemzetközi folyóiratokat és az ott megjelent tanulmányokat, melyek az ő ítélete szerint nem érdemeltek publikációt. Enélkül nyilatkozata csak sértegetés és nem tudományos értékelés.Az MTA elnökétől elvárjuk, hogy az MTA valamennyi nagy tudományterületéről, az élő és élettelen természettudományoktól a humán és társadalomtudományokig minden tudóst egyformán becsüljön és képviseljen."

Vasárnap este a Qubit szerkesztőségébe eljuttatott, Freund Tamás MTA-elnökjelöltnek címzett levelében 66 magyar tudós és akadémikus, társadalom- és természettudós is tiltakozott.

Az MTA július 7-ére újabb 24 órára írt ki szavazást, a választott elnökségi tagok, a Könyv- és Folyóirat Bizottság elnöke és a Közgyűlés által választandó bizottságok tagjainak megválasztására. Ennek a fordulónak a lezárása után (előreláthatólag július 8-án, szerdán délután) ünnepélyes eredményhirdetés lesz, az új elnök és a leköszönő elnök beszédével. Ezt követően az új vezetők online sajtótájékoztatót tartanak - tudatta honlapján az MTA. (atv.hu)


 

h i r d e t é s