h i r d e t é s

Cukor: veszedelmesebb az egészségre, mint gondolták

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Cukor: veszedelmesebb az egészségre, mint gondolták

2018. február 20. - 16:44

A cukor édes méreg – e megállapítás sajnos nem a véletlen műve.

A dolog több összetevős és hosszas, tudományos megállapításokon, kutatásokon alapul, melyek alátámasztják az elgondolást, miszerint a cukor sokkal veszélyesebb az egészségünkre nézve, mint azt korábban sejtették. A benne lévő vegyületek s az édes íz ráadásul alattomosan függőséget okozhat.

Az édes finomságokkal így az a legnagyobb baj, hogy nehéz velük leállni, megállt parancsolni pár falat után, mert gyakran úgy érezzük, még nem elég, s ez a túlzásba vitt cukorfogyasztás majd később érezteti káros hatásait. Természetes formában a szénhidrátok az emberi szervezet egyik fő energiaforrásai, azonban a feldolgozott, finomított cukor már az ártalmas szénhidrát kategóriába tartozik.

Cukorveszedelem

Cukor önmagában sok élelemforrásban található természetes formájában (pl. gyümölcsök, tej), a problémát azonban a hozzáadott, finomított cukrok jelentik. Sajnos az emberek zöme édesszájú s hajlamosak vagyunk túlzásokba is esni.

Aki rendszeresen fogyaszt cukros ételeket, italokat és nem tud mértéket tartani sem, az kockára teszi vele az egészségét, ugyanis a cukorfogyasztás az egész szervezetre, tulajdonképp minden szervre közvetve és közvetlenül is káros hatással van hosszútávon, melyre a finomságok elnassolása során nem is gondolunk, hiszen a folyamat nem látható, csak később jelentkezik a kellemetlen, kóros végkifejlet.

Átesni a ló túloldalára pedig nagyon könnyű, mert már a feldolgozott, ill. félkész élelmiszerek is tartalmaznak cukrot (pl. kenyér, felvágottak, virsli, konzervek, zacskós ételek, joghurt), s a pluszban elfogyasztott cukormennyiséggel (édességek) csak tetézzük a bajt.

A káros cukorfogyasztás kifejezésének hallatán általában a szuvas fogak és az elhízás, vagy a cukorbetegség jut az eszünkbe következményként. Azonban ettől jóval többről van szó, sokkal komolyabb baj is lehet belőle. A szervezetben lezajló, egymásra ható bonyolult folyamatokból kifolyólag hatványozottan láthatjuk kárát a mértéktelenségnek.

Májnagyobbodás, vesekárosodás, bőrbetegségek, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, látásproblémák, emésztőrendszeri zavarok és gyulladások, gyomor- és bélbántalmak, ideg- és nyirokrendszeri károsodások, elsavasodás, köszvény, trombózis, csontritkulás, hormonzavarok, vitamin- és nyomelemhiány, viselkedési és pszichés zavarok, fáradékonyság, korai öregedés és halálozás…

Bizonyítottan mind-mind a túlzott cukorfogyasztás számlájára is írható, amely megzavarja az anyagcsere-egyensúlyt, serkenti a gyulladásos folyamatokat, s így krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A cukor tehát egyfajta kényeztető, meglapuló gyilkos.

A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.  A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla.

 – Dr. Shelton

Mit lehet tenni?

A cukor valamilyen formában szinte minden élelemben jelen van (a „cukor hozzáadása nélkül” feliratúakban is, csupán pl. fruktóz képében), elkerülni nem lehet, viszont a káros hatásaitól megóvhatjuk magunkat egy kis odafigyeléssel!

Az első – bármilyen közhely is –, a mértékletesség, fogyasszunk cukormentes palacsinát, vagy más édességet. Ha megvonjuk pl. a hőn szeretett csokoládét, az nem segít, mert a későbbiekben dupla, tripla mennyiség kerül majd belőle elfogyasztásra.

Egyszerre tehát csak keveset! A másik lépés, hogy az étkekbe tett cukrot lecseréljük egészséges, nem mesterséges helyettesítőre, mint pl. stevia, méz, xilit, eritrit. Üdítők helyett pedig fogyasszunk teát, gyümölcslevet!

 


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s