h i r d e t é s

Csökkent az alapkamat: érdemes rohanni a bankba olcsó hitelért?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Csökkent az alapkamat: érdemes rohanni a bankba olcsó hitelért?

2020. július 21. - 17:00

 

Újabb 15 bázispontos vágást követően 0,60 százalék lett a jegybanki alapkamat. A Bank360.hu gyorselemzésben vizsgálta, mit jelent ez a legfontosabb hitelek esetében.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a júniusi, 15 bázispontos csökkentés után újabb 15 bázispontos kamatvágás mellett döntött kedden. A csökkenő alapkamat ugyanakkor nem minden esetben jelenti azt, hogy a hiteleink kamatai is csökkennének. A Bank360.hu megvizsgálta, mely kölcsönök válhatnak olcsóbbá:

Fogyasztási hitelek: az áruhitelek, személyi kölcsönök és hitelkártyák teljes hiteldíjmutatójára (THM) jelenleg rendeletben szabályozott THM-plafon érvényes. Ezen hitelek THM-e nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékot, így elsőre azt gondolhatnánk, hogy a júniusihoz hasonló helyzet állhat elő, amikor a 15 bázispontos kamatvágás miatt 5,9 százalékról 5,75 százalékra csökkent e hitelek teljes hiteldíjmutatója.

A mostani kamatvágás viszont már nem fog megjelenni a fogyasztási hitelek hiteldíjmutatójában - emeli ki közleményében a Bank360.hu. Ennek az az oka, hogy a THM-plafonról szóló rendelet az adott naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamathoz képest határozza meg a legfelső értéket, így az 2020-ban már nem változhat, marad a legfeljebb 5,75 százalékos THM.

Van még különbség a hitelek árazásában?

Érdemes odafigyelni, hogy még a jelenlegi szabályozás is teret ad a bankok közötti versenynek, így pedig vannak olcsóbb és drágább kölcsönök is, amelyek között – a teljes visszafizetendő összeg tekintetében – több tízezer forint is lehet a különbség. Az ajánlatok összehasonlításában segít a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora.

Szintén fontos fejben tartani, hogy a kedvezményes időszak csak december 31-ig tart, ám a jegybanki alapkamat az azt követő időszakban is hatással van a személyi kölcsönök, az áruhitelek és a hitelkártyák maximális hiteldíjmutatójára.

A személyi kölcsönök maximális THM-e nem haladhatja meg az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, azaz 2021 első félévére már most tudjuk, hogy a 24,60 százalékot, amennyiben idén már nem változik az alapkamat.

Ugyanígy hitelkártya, áruhitel és folyószámlahitel esetén a THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét, azaz 39,60 százalékot.

Jelzáloghitelek: az alapkamat csökkentése jelentős hatással van a változó kamatozású lakáshitelek kamatát meghatározó BUBOR referenciamutatóra, méghozzá a jegybank egyhetes betéti eszközén keresztül. Ez azt jelenti, hogy szinte biztosan megjelenik majd az újabb 15 bázispontos csökkenés a BUBOR-on is, ami átszivárog ezen hitelek kamataiba is.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy akiknek a következő hetekben árazódik át a jelzáloghitele, azok feltétlenül csökkenést fognak tapasztalni a törlesztőjükben. A 6 havi BUBOR ugyanis félévvel ezelőtt a jelenlegihez képest jóval alacsonyabb szinten volt, ezért ha féléves a jelzáloghitelünk kamatperiódusa, akkor az elmúlt két vágás ide vagy oda, a törlesztőnk még emelkedhet is – emelték ki a Bank360 szakértői.

Akiknek viszont háromhavi a kamatperiódusuk és BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hitelt törlesztenek, alacsonyabb törlesztőrészletre számíthatnak a kamatperiódusuk váltásakor, mivel a májusi szinthez képest már alacsonyabb értéket vesz fel a BUBOR.

Ha például 5 millió forintot kell még a lakáshitelünkből visszafizetni 10 év alatt – amely hitelnek most 47 889 forint a törlesztőrészlete –, a változás nagyjából havi 800 forintos megtakarítást jelent, a hitel teljes hátralevő díját nézve pedig nagyjából 100 000 forintot – feltéve persze, hogy többet nem változik a BUBOR-szintje, ami viszont nem túl valószínű.

Ha most gondolkodunk jelzáloghitel felvételén, akkor mindenképpen érdemes összehasonlítani a különböző ajánlatokat, hiszen nem csak bankonként, de a kamatperiódus hosszától függően is jelentősek az eltérések a teljes visszafizetendő összeg tekintetében.

Babaváró hitel: a babaváró hitel esetében csak akkor kell a kamattal foglalkoznunk, ha nem születik meg 5 éven belül legalább egy gyermekünk vagy elveszítjük a kamattámogatást. Ám ebben az esetben sem az alapkamat határozza meg a kölcsön kamatát, hanem az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által meghatározott, hosszú lejáratú állampapírokhoz kötött referenciamutató, a kamatvágás tehát csak áttételesen van hatásra a Babaváró kamatára.

CSOK-hitel, falusi CSOK-hitel: a családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető kedvezményes, akár 15 millió forintos CSOK-hitel kamata szintén nem függ az alapkamattól. Ennek mértéke államilag garantált, az ügyfél felé legfeljebb 3 százalék lehet. Azonban a CSOK-hitel kamattámogatása is elveszíthető és ekkor szintén az ÁKK által meghatározott referenciamutatót kell használni az új, piaci kamat megállapításához.


 

Kommentek

h i r d e t é s