h i r d e t é s

Csődbe ment a Cseh Légitársaság, a CSA

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csődbe ment a Cseh Légitársaság, a CSA

2021. március 13. - 08:02

1,8 milliárd koronás (24,5 milliárd forint) tartozás mellett csődöt jelentett a CSA

A kép illusztráció! - Forrás: Aeroprints.com / Flickr / wikipedia

A bírósági döntés alapján a CSA felszámolását az észak-morvaországi Karvinában székelő Inskol társaság fogja lefolytatni. A nagy múltú légitársaság sorsáról végérvényesen a részvényesek júniusra tervezett közgyűlése fog dönteni – mutatott rá a bíróság, amelynek döntését a zdopravy.cz közlekedési hírportál ismertette. A bírósági határozatból kiderül, hogy a CSA tartozása mintegy 1,8 milliárd koronára (24,5 milliárd forint) rúg. 

A CSA már tavaly mintegy 300 alkalmazottjától volt kénytelen megválni, februárban pedig azt közölte a cseh munkaügyi hivatallal, hogy további 430 alkalmazottjának menesztését tervezi. A légitársaság vezetése ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezek a lépések a CSA tervezett szerkezetátalakítását készítik elő. A társaság korlátozott mértékben, de tovább működik. A cég csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

A CSA menedzsmentje február végén kért csődvédelmet. A légitársaság honlapján megjelent közleményből kitűnt, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt jelentett csődöt a CSA, mivel lejárt az állami hitelgarancia.

A CSA 1923 októberében alakult meg, így világszerte az egyik legnagyobb múltú légitársaság. Az egykori csehszlovák-cseh állami légitársaság 2018 óta a Smartwings diszkont légitársaságot is üzemeltető Jiri Simáne vállalkozó tulajdonában van. A CSA tavaly 1,57 milliárd cseh korona (mintegy 60 millió euró) veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett utazási korlátozások miatt. (MTI) / kitekinto.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s