h i r d e t é s

Csőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miatt

2020. szeptember 04. - 15:19

 

Egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

Laosz - Forrás: pixabay.com

A Moody’s augusztusban a már eleve nem túl kedvező B3-as szintről Caa2-re sorolta vissza a délkelet-ázsiai országot, ami mélyen spekulatív („bóvli”) szint, ráadásul a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A Fitch legutóbb májusban minősítette le az országot, és szintén negatív kilátást társított a B besoroláshoz.

Laosznak évenként több mint egymilliárd dollárt adósságot kell törlesztenie egészen 2024 végéig, miközben a legutolsó elérhető (júniusi) adat szerint a devizatartaléka csak 864 millió dollár.

Az országnak természetesen nem jött jól a koronavírus-járvány, de az adósságprobléma már előtte is súlyos volt, jelentős részben az olyan kínai finanszírozással indított fejlesztések miatt, mint a Mekong folyóra épített vízerőművek és egy gyorsvasút-fejlesztés. Ennek fényében nem csoda, hogy – a Financial Times értesülései szerint – laoszi pénzügyi illetékesek már megkeresték kínai kollégáikat, hogy egy esetleges adósságkönnyítésről tárgyaljanak.

Erre már csak azért is szükség lehet, mert a laoszi államadósság mellett – amely a Fitch szerint 12,6 milliárd dollár, a GDP 65 százaléka – az állami tulajdonú elektromos művek is tartozik 8 milliárd dollárral. Jelentős részben abból kifolyólag, hogy két éve aláírt egy szerződést egy kínai állami tulajdonú elektromos hálózati céggel a laoszi rendszer fejlesztéséről. Erre pedig azért van szükség, hogy fel tudja venni az új vízerőművek által megtermelt áramot.

A jelek szerint tehát elsősorban a kínai hitelek okoznak problémát, ami erősíti a kínai adósságdiplomáciával szembeni nyugati kritikákat. Igaz, ez az átütemezést is segítheti, ha Kína cáfolni akarja, hogy így kívánja függésbe taszítani a kisebb országokat.

Ázsiában egyébként utoljára 2002-ben jelentett csődöt egy ország, akkor Mianmar vált képtelenné adósságai fizetésére. (g7.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s