h i r d e t é s

Csak így járul hozzá az EU az orosz vakcina magyarországi használatához

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csak így járul hozzá az EU az orosz vakcina magyarországi használatához

2020. december 01. - 12:18

 

Az Európai Unió nem emel kifogást, ha...

Forrás: Hyderus

Az Európai Unió nem emel kifogást, ha Magyarország orosz oltóanyagot használ, de csak ha vészhelyzet van, és ha a vakcinát kizárólag saját területén alkalmazza.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerint kivételes vészhelyzetben megengedett, hogy egy tagország már azt megelőzően használatba vegyen egy új oltóanyagot, hogy annak forgalmazásához megszületett volna az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség formális engedélye.

Ez esetben az illetékes nemzeti hatóság kizárólagosan saját felelősségére jár el, és köteles szavatolni, hogy az uniós szinten még nem jóváhagyott gyógyászati termék az ország határain belül marad és nem kerül más EU-országba.

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Magyarország a koronavírus-járvány megfékezésére az orosz Szputnyik V-féle oltóanyagot is készül alkalmazni. Az első szállítmányt már decemberre várják, amit hazai klinikai ellenőrzésnek vetnek még alá, majd a tervek szerint januártól kezdődhetne a tömeges forgalmazás.

A Szputnyik V-t Oroszországban először 76 emberen tesztelték, ekkor 92 százalékosra minősítették hatékonyságát, majd alkalmazását 18 ezer emberre kiterjesztették, ami alapján a megbízhatósági rátát 95 százalékosra emelték.

Hírek szerint Magyarország lesz az első EU-állam, amelyik orosz vakcinát alkalmaz majd, miként az is viszonylag szokatlan, hogy ehhez nem várják meg az amszterdami EU-ügynökség egyetértését. Bizottsági részről ez utóbbi kapcsán emlékeztettek, hogy az intézkedéshez legitimitást adó rendkívüli nemzeti vészhelyzet időben csak korlátozott lehet. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s