h i r d e t é s

Charlie Hebdo: Magyarország, a bőgőmasina

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Charlie Hebdo: Magyarország, a bőgőmasina

2016. október 14. - 21:01
0 komment

Angélique Kourounis újságíró karikaturista kollégájával körbejárta a legfontosabb témákat, megkereste a főszereplőket és rövidebb interjúsorozatot készített a beszélgetésekből - írja a 24.hu.

Charlie Hebdo: Magyarország, a bőgőmasina Fotó: Charlie Hebdo

A főként tiszteletlen stílusáról és az ellene intézett terrortámadásról ismert francia szatirikus lap múlt heti számában terjedelmes, négy oldalon átívelő riporttal jelentkezett Magyarországról a sikeres népszavazás után:

A bőgőmasina identitású ország címmel.

Angélique Kourounis újságíró karikaturista kollégájával körbejárta a legfontosabb témákat, megkereste a főszereplőket és rövidebb interjúsorozatot készített a beszélgetésekből. Kérdezett, de csak a válaszokat véste papírra. Orbánról, a kormányról, a menekültügyről, a zsidó-, cigány- és abortuszkérdésről, és megint Orbánról, többek közt Kovács Zoltán, Tamás Gáspár Miklós, Kovács Gergely és Köves Slomó szájába ültetve. Az elmúlt időszak alighanem legátfogóbb riportja hazánkról a külföldi sajtóban.

Félünk

Kovács Zoltán kormányszóvivő nem meglepő módon elismerő szavakkal beszélt az új MTK-stadion avatóján kifütyült miniszterelnökünkről.

Orbán Viktor jobbközép politikus, mint Nicolas Sarkozy. Egy olyan politikus, aki elkötelezett hazája és népe érdekeinek megvédésében. Nem keresi a konfliktust, csak megvédi az érdekeit, még ha ez olykor konfliktushoz is vezet

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Mint mondta, csak azokat a személyeket szabad beengedni az országba, akiknek megvan a lehetősége, hogy menedékjogot kapjanak.

A 1960-as, ’70-es évek politikai menekültstátuszra vonatkozó szabályai elavultak. Ma már minden politikai menekültstátuszt igénylő személyről tudjuk, hogy gazdasági bevándorló.

Kovács Zoltán kiemelte, május-júniusban konzultációt folytattak a magyarokkal a bevándorlásról és a terrorizmusról.

Egymillió ember válaszolt a kérdéseinkre. Ez mutatja, hogy a magyarok félnek az illegális bevándorlóktól és annak következményeitől.

A balkáni útvonal lezárása kapcsán kiemelte, nem európai szintű intézkedés volt, hanem Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Horvátország együttműködése, tehát egy regionális együttműködés gyors és hatékony döntésekkel.

Kourounis egyébként a mellékelt karikatúra alatt megjegyezte, a szóvivő asszisztense legalább olyan mosolygós, mint a szögesdrót.

Gyűlölünk

A Charlie Hebdo munkatársai felkeresték Tamás Gáspár Miklós  filozófust is. Az egykori politikus elmondta, Trianont az ország történelmének legnagyobb tragédiájaként könyvelik el, mert elvesztettük területünk kétharmadát, de ez csak a jobboldal mítosza.

Fotó: Charlie Hebdo

Trianon az áldozattá válásunk és gyűlöletünk szimbóluma mindenki ellen: Nyugat ellen, Kelet ellen, Észak ellen, Dél ellen, az Egyesült Államok ellen, az Európai Unió ellen, az ortodoxok ellen, az oroszok ellen és az életünkre törő menekültek ellen. Mindenki az ellenségünk, ami kellemes érzés és boldoggá tesz bennünket. Nagyon boldoggá.

Tamás Miklós Gáspár a ’80-as, ’90-es évek óta ismeri Orbán Viktort, aki véleménye szerint nagy akarattal, taktikai rugalmassággal rendelkező hazudozó. Merev ember, aki szerint a nyugati polgári demokrácia pusztuláshoz vezet.

És féltékenyek vagyunk

Az ENSZ Menekültügyi Bizottságának (UNHCR) egyik neve elhallgatását kérő tagja a határokon uralkodó borzasztó állapotot ecsetelte.

Minden nap titokban átkelek a határon, hogy segítsek a menekülteken. Néhány zsaru, szerbek és magyarok, barátságosak és becsukják a szemüket. De nem tudhatják, meddig mehetnek el. Nem kockáztatják az állásukat a menekültekért.

Az említett táborban négy mosdó és egy zuhanyzó van. Utóbbit a menekültek építették vödrökből.

A magyarok ellenségeskedése onnan ered, hogy ezek az emberek meg merték tenni, amit ők nem: elhagyták az országukat a jobb élet reményében. Elfelejtették, hogy 1956-ban 400 ezren indultak útnak, hogy más európai országokban telepedhessenek le.

Baklövés

Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke magára vállalt minden felelősséget.

1988-ban ismertem meg Orbánt, a Fidesz tagjaként. Barátok voltunk. Liberális, nyitott, érdeklődő és tanulni vágyó személyiség volt. Tudta, hogy nem művelt, ezért rengeteget olvasott.
Én mutattam meg neki Machiavelli A fejedelem című könyvét. Nagy hiba volt. Minden miattam történik.

Poénpolitika

Donald Trump viccesebb, mint bármelyik humorista. A politikusok elveszik a munkánkat, mert humoristákká válnak. Most mi akarjuk elvenni az ő munkájukat, hogy politikusok lehessünk. Idáig csak csúfolódtunk, de mostantól nevetve próbálnánk változtatni a dolgokon

– mondta Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, utalva rá, hogy a 2018-as választáson elindulnak.

Fotó: Charlie Hebdo

Mint fogalmazott, az a különbség Németországhoz képest, hogyha nekik problémájuk van, akkor megpróbálják megoldani.

Ha nálunk probléma van, jól érezzük magunkat és kész. Hozzászoktunk, hogy nem megoldani kell a problémákat, hanem nevetni. Ez bejött az Osztrák-Magyar Monarchiában és a török megszállás alatt is.

Kovács Gergely hozzáfűzte, úgy gondolják, mindennel lehet poénkodni. Lesznek jelöltjeik a választásokon, csak még nem tudják, kik, mert nem szeretnek korán kelni és szépen kiöltözni.

Orbán származása

Lugosi Győző történész Orbán Viktor miniszterelnökről elmondta, egy nagyon erős személyiség, aki a társadalom aljáról küzdötte fel magát.

Cigány származású, de nem beszéli a cigány nyelvet. Hosszú ideig tartózkodott intellektuális körökben, ahol mindig alsóbbrendűnek érezte magát. Az sem véletlen, hogy gazdag negyedben vett magának egy nagy házat, mégsem érzi ott jól magát.

Mint mondta, Orbán a Brüsszel-ellenes propagandájával akarja bizonygatni függetlenségét, holott a Brexit-népszavazás előtt a maradásra biztató hirdetéseket adtak fel brit lapokban.

Megjegyezte, Orbán választójogot adott a határon túl élő magyaroknak, akik továbbra is inkább Erdélyben, Szerbiában vagy Szlovákiában dolgoznak, mert könnyebben találnak munkát.

A történelmi európai határok a mozgás szabadsága miatt teljesen másodlagosak.

Kódolt zsidózás

Magyarországon tradíciója van a kódolt kommunikációnak, mint a kommunisták idején, amikor olvasni kellett a sorok között. A magyarok pedig igen fogékonyak az összeesküvés-elméletek befogadására. Az antiszeminizmus gyakran kódolt nyelvben érkezik, amit mindenki megért

– mondta Köves Slomó, az óbudai zsinagóga rabbija.

Elmesélte, 2010-ben a Fidesz törvényt hozott a holokauszt és a kommunista rezsim tagadása ellen, ami abszurd, mert a kommunista rezsimet senki nem tagadja meg.

Ha adunk valamit a zsidóknak, akkor adni kell a náciknak is. A probléma nem azokkal van, akik megtagadják a holokausztot, hanem azokkal, akik szerint “végül is” volt holokauszt.

Hozzátette, a Jobbik már kevésbé arabista, de nem lett kevésbé antiszemita.

Azon kívül, hogy nem folytatnak rasszista párbeszédeket a parlamentben, nincs önbírálat és nem váltják le a felelősöket.

Elnyomott nők

Magyarországon feministának lenni sértés. Keveházy Kata, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa szerint a feminizmusnak nincs meg a helye az intellektuális magyar hagyományokban.

A Trianon után bekövetkezett népességcsökkenés miatt nagyon fontos, hogy a nők szüljenek és növekedjen a magyarok száma. Néhány éve uniós pénzből kampányoltak az abortusz ellen. Az orvosi egyetemen pedig már nem kötelező megtanulni az abortuszt morális okokból.

Mint mondta, a kormány már nem meri firtatni az abortusz kérdését, de hatalmas a nyomás a nőkön.

Végig kell menni a procedúrán, az orvos pedig megkérdezi tőled, tisztában vagy-e vele, hogy véget vetsz egy emberi életnek. Ráadásul joguk van elállni az abortusz elvégzésétől.

Elfelejtett cigányság

Az évszázadok során a cigányok megszokták az elnyomást – beszélt Daróczi Ágnes kisebbségkutató.

A 18. században elvették a gyerekeinket, nem házasodhattunk egymás között, a fasiszták pedig később megtiltották a vegyes házasságot is. Mindeközben a cigányokat a magyarok oldalán verték le a függetlenségi háborúkban.

Daróczi kiemelte, a cigányok bádogosok, kovácsok és rézművesek voltak.

Az iparosítás után nincstelenné váltunk, de senki nem kutatja a történelmünket.

És azt sem tudja senki, hova ment a 48 milliárd euró, amit 2007 és 2015 között a romakérdésre fordítottak, jegyezte meg.

írja a 24.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s