h i r d e t é s

Cáfol, pontosít és jogi lépésekről intézkedik az Országos Bírósági Hivatal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Cáfol, pontosít és jogi lépésekről intézkedik az Országos Bírósági Hivatal

2022. január 23. - 05:54

 

Közleményben ragáltak a sajtóban megjelent hírekre

A kép illusztráció! - Forrás: birosag.hu

"A 444.hu internetes portálon 2022. január 21-én "A bírót rúgják ki, mert ez vérlázító!" címmel megjelent cikk kapcsán a sajtóban megjelent állításokkal kapcsolatban az alábbiakat közöljük: A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar –mint országos hatáskörű szerv– elnöke 2021. első felében megkereste az OBH elnökét, hogy egy pesti központi kerületi bírósági csoportvezető eljárásával kapcsolatos kifogást jelezzen.

Figyelemmel arra, hogy az MBVK elnöke által előadottak kivizsgálása a Fővárosi Törvényszék elnökének hatásköre, az OBH elnöke felhívta az MBVK elnökének figyelmét arra, hogy az ezzel kapcsolatos panasz a Fővárosi Törvényszék elnökénél terjeszthető elő és erre tekintettel a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét biztosította.

Valótlan a sajtóban megjelent valamennyi olyan állítás, amely arra utal, hogy az MBVK elnöke az OBH elnöke irányába egy bíró "kirúgásának" igényét fogalmazta volna meg.

Az MBVK elnöke által előterjesztett panasz alapján a Fővárosi Törvényszék elnöke az esetet kivizsgálta.

Az ennek során az OBH-ban, illetve a Fővárosi Törvényszéken 2021. évben keletkezett iratok tartalmával kapcsolatban bővebb felvilágosítás – a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet 86. § (1) bekezdése, továbbá a bíróságok egységes iratkezelési szabályzatáról szóló 17/2014. (XII. 23.) OBH utasítás 177. § (1)-(2) bekezdéseire figyelemmel – csak az ügyben érintett személyeknek adható."

Az OBH elnöke a szükséges jogi és igazgatási lépésekről intézkedik.
Kiadó: Országos Bírósági Hivatal (OS)


 

Kommentek

h i r d e t é s