h i r d e t é s

Bűnbánó interjút adott az Észak-Koreába visszatérő disszidens

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bűnbánó interjút adott az Észak-Koreába visszatérő disszidens

2016. január 20. - 10:28
0 komment

Nem mindenki tud mit kezdeni a szabadsággal, ezt déli szervezetek is elismerik.

Fotó: 24.hu

Mindenesetre a most napvilágot látott videó meglehetősen furcsa - írja a 24.hu.

Visszatért egy nő Észak-Koreába, aki 16 évvel ezelőtt szökött meg az országból. Az erről szóló videointerjú egy észak-koreai állami portálon jelent meg, melyben Szon Okszun elmondta: megbánta, hogy kritizálta és otthagyta a rezsimet.

Az interjú során a nő széttépte azt a könyvet, amit ő írt 2012-ben arról, hogy milyen volt az 1990-es évek éhínsége és hogyan sikerült disszidálnia. Azt mondta: a tévében látta, hogyan változott meg szülőföldje az elmúlt tíz évben. Dicsérte az észak-koreai rendszert az ingyenes egészségügyi ellátásért, és azért, hogy nem kell adózni. „Elállt a szavam, amikor hallottam, hogy a megyei tanács luxusházakat biztosít az embereknek. Ez elképzelhetetlen más országokban” – mondta.

Persze kitért Dél-Korea szapulására is. „Délen olyan sok politikai párt van, gyakran összeverekszenek a megbeszéléseik közben” – mondta, és arról is szót ejtett, hogy a világon Dél-Koreában legmagasabb az öngyilkosságok aránya. Kijelentette, hogy az Észak-Korea elleni propagandatevékenységet keresztény aktivisták végzik, akik ezért pénzt kapnak, és a hírszerzés irányítja őket.

Kim Dzsong Un 2011-es hatalomra kerülése óta Észak-Korea több olyan videót is közzétett, amely állítólagos visszatérő disszidensekről szól. A dél-koreai újraegyesítési minisztérium részéről azt nyilatkozták, hogy nem tudtak Szon visszatéréséről, eddig 13 hasonló esetről van tudomásuk.

Egy disszidens szervezet vezetője elmondta: azok, akik visszatértek hazájukba, gazdasági nehézségek és társadalmi elszigeteltség miatt döntöttek így, mert egy észak-koreainak nem olyan könnyű beilleszkednie délen. Az elmúlt évtizedben 31-en öngyilkosak is lettek a disszidensek közül.

Az eddigi hírek szerint Szon Okszun visszatéréséről nem tájékoztatták az észak-koreaiakat, a videointerjú egy olyan internetes portálon jelent meg, amely a dél-koreaiakat és a disszidenseket igyekszik megcélozni. (The Guardian)

 

24.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s