fbpx Bukhatja az állami támogatást a Párbeszéd és a Momentum | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bukhatja az állami támogatást a Párbeszéd és a Momentum

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bukhatja az állami támogatást a Párbeszéd és a Momentum

2018. december 14. - 13:28

 

Megszűnhet a Momentum és a Párbeszéd.

Illusztráció: 444.hu

Bukhatja az állami támogatását, vagyis lényegében a megszűnés szélére kerülhet két ellenzéki párt, a Momentum és a Párbeszéd. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ugyanis olyan jelentéstervezetet küldött a két pártnak, amely szerint nem tudtak szabályszerűen elszámolni a kampánypénzek költésével. Mindezt azért, mert elérhetetlenek az ÁSZ ellenőrei számára. Ezért az ÁSZ kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését – értesült az Index.

A Momentum szerint többször is telefonon és e-mailen próbáltak kapcsolatba lépni az ÁSZ illetékeseivel. Az ÁSZ viszont arra hivatkozik, hogy a Momentum elérhetetlen a bírósági nyilvántartásban szereplő székhelyén, a Rózsa utcában. A momentumosok október 7-én a Múzeum körútra költöztek, a székhelyük is ide került, erről a pártigazgató tájékoztatta is az ÁSZ-t, és a párt szerint arról nem tehetnek, hogy a bírósági nyilvántartásba ezt még mindig nem jegyezték be. A székhelyáthelyezés mellett a Momentum többször jelezte, hogy leadnák a kért adatokat,

ám az ÁSZ nem válaszolt nekik, milyen csatornán, hogyan tehetik meg.

Az Index cikke szerint a Párbeszédnél szintén a székhelyváltoztatás okozta a problémát. Az ÁSZ a Párbeszéd esetében is amiatt állapította meg a szabályszerűtlen kampánypénz-felhasználást, mert nem tudta elérni a pártot. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója azt mondta az Indexnek, hogy annyiban előbbre vannak a Momentumnál, hogy az új székhelyet azóta bejegyezték, és a héten bejegyző határozattal együtt eljuttattak az ÁSZ-nak minden elszámolást.

Még a nyáron lehetett arról sokat olvasni, hogy a Jobbikot a totális anyagi csőd veszélyezteti, mert a költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az Állami Számvevőszék, miután továbbra sem volt megfelelő az ellenzéki párt intézkedési terve. A szervezet január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a párt a 2015-2016. évekre nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta az átlátható és elszámoltatható gazdálkodását a közpénzekkel. 

zoom.hu


 

h i r d e t é s